marți, 21 ianuarie 2014

89 ani de la nasterea lui Benny Hill

Oamenii care te fac sa razi, actorii de comedie ce par izvor nesecat de optimism si voie-buna sunt din ce in ce mai rar inatalniti pe micile si marile ecrane. Tristeti sau bucurii, ei ascund tot ce simt, isi poarta zambetul precum o masca, o frumoasa si colorata masca, pe care o dau jos doar in spatele camerei. 

Cine a fost Benny Hill?
Alfred Hawthorn Hill s-a nascut  pe 21 ianuarie 1925. De cand era un mot de baiat, bunicul sau l-a familiarizat cu teatrul burlesc si de aici avea sa se inspire mai tarziu in rolurile sale. 
Dupa satisfacerea serviciului militar in timpul celui de-al doilea razboi mondial a venit la Londra, unde a inceput sa lucreze:  a fost laptar, sofer, muncitor, tobosar, pana cand a reusit sa intre in industria media ca asistent de productie.
A luat numele de scena Benny Hill (dupa idolul sau, comicul Jack Benny) si a aparut in spectacole de varietati, a format un duet cu Reg Varney si a moderat emisiuni de radio. 
Drumul a fost greu si cu multe piedici: la inceput, tanarul comedian presteaza pe scene mici, ale unor cluburi de noapte sau teatre necunoscute. Primul show pe care Hill l-a realizat a fost intr-un club de striptease.

Incercand sa tinteasca mai sus in cariera, Benny isi ia inima in dinti si se inscrie in cadrul unei preselectii pentru un rol la un teatru destul de cunoscut in Londra, renumit ca fiind rampa de lansare pentru tinerii talentati care isi doreau acest lucru. Talentul lui Benny insa nu a convins si a fost refuzat. Nu si-a pierdut increderea in sine si a mai participat la o preselectie, de data aceasta pentru un rol foarte mic intr-un teatru de amatori, incercare incununata cu success. 



Cu echipa de teatru Hill calatorea prin Europa, oportunitate care, daca pentru altii parea insuficienta, pentru el a fost de foarte mare ajutor. Benny a reusit prin turneele europene din Franta, Germania si Olanda sa invete cateva limbi straine, ajungand in scurt timp sa stapaneasca germana, franceza si olandeza foarte bine, ceea ce ulterior l-a ajutat enorm.

Intre cel de-al Doilea Razboi Mondial si momentul in care a intrat in televiziune a mai lucrat pentru o scurta perioada la radio, acolo unde il cunoaste pe viitorul sau partener din The Benny Hill Show

Talentul sau de a imita pe altii si de a mima au propulsat succesul emisiunii "Hi There" in 1949. 
"The Benny Hill Show" a inceput in 1955 iar  combinatia inovatoare de umor obraznic, cantat si mimat au asigurat succesul emisiunii timp de 40 de ani. Dupa o perioada nu foarte fasta a actorului, s-a nascut conceptul The Benny Hill Show, televizat de BBC Television pana in 1969, cand a fost preluat de Thames Television. 
Benny with his dancing girls on the first ever Benny Hill Show on the BBC
Coloana sonora, „Yakety Sax”, este si mai celebra si a ajuns sa fie cunoscuta drept „Melodia lui Benny Hill” si preluata de foarte multe filme-parodii sau show-uri de televiziune. 
Pana si fratii Wachowskis au folosit tema muzicala in super-productia „V for Vendetta”. 
Chiar si Andree Rieu in vestitele lui concerte :

Totusi, din cauza genericului ce, la un moment dat, il prezenta pe Benny Hill tragand lenjeria intima de pe niste fete, au inceput sa apara criticile si acuzele, jurnalistii si oamenii de televiziune catalogandu-l drept „un batran libidinos ce dezbraca fetele nubile”. Ca un raspuns la aceste afirmatii, o fata din distributia filmului a declarat: „Domnul Hill este unul dintre cei mai amabili, blanzi, simpatici si gentlemani barbati cu care am lucrat vreodata”, iar tot acest scandal nu a facut decat sa ridice si mai mult ratingul productiei.
Cu toate acestea criticii nu i-au dedicat cronici foarte bune, din cauza faptului ca umorul pe care il aborda nastea controverse la acea vreme. Hill folosea in comediile sale un subiect tabu, sexul. Acuzat in nenumarate randuri de sexism Benny a urmarit sa dezvolte cat mai bine acest subiect tratandu-l cu un umor de calitate.

Viata personala a stat sub semnul tristetii si singuratatii.

Benny Hill a fost inconjurat de foarte putini prieteni, desi colegii de platou insistau ca acesta se simte foarte bine si de unul singur. Actorul nu a fost niciodata casatorit, chiar daca a cerut de sotie trei femei – insa a fost respins de toate. 
Benny Hill out with friends in 1955, his girlfriend Doris Deal is front left

Benny a preferat sa traiasca modest, cu chirie, aproape de platourile de filmare. Singurul lux pe care si-l facea cadou erau calatoriile. Actorul adora Franta si devenise un frecvent turist in zona Marsiliei. Isi pertrecea timpul prin cafenele, mijloace de transport in comun si piete publice din dorinta de a socializa dar si de a strange material inspirational pentru urmatoarele proiecte.
Benny Hill at home in 1991. Exactly where he was found a year later slumped on the sofa watching TV

Popularitatea sa era enorma, iar omagiile curgeau cu nemiluita. Charlie Chaplin era unul din fanii lui, avea colectia completa a casetelor video cu sketch-urile sale si in ultimii ani de viata, printre vizitatorii sai, se numara si Michael Jackson, consumator infocat al umorului sau.
Sanatatea marelui actor a inceput sa se subrezeasca la mijlocul anilor 80, cand, din cauza greutatii excesive, inima a inceput sa fie din ce in ce mai slabita. Medicii i-au recomandat sa faca o operatie pe cord, dar el a refuzat. La doar doua saptamani distanta, la 19 aprilie 1992, Benny Hill a fost gasit mort in locuinta sa, stand pe fotoliu, cu televizorul deschis si telecomanda in mana. A lasat in urma sa o avere de peste 10 milioane de lire sterline ce au fost impartite de cei sapte nepoti si o mostenire pentru noi toti: momentele haioase cu el!

Benny's grave was desecrated after his burial by thieves wanting his jewellery

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facebook