vineri, 6 februarie 2015

Februarie - incepe munca in gradina

Fiecare din noi doreste sa aiba o gradina frumoasa, plina de viata si culoare si care sa ii aduca si un pic de bucurie in casa. Ca este vorba de legume, fructe sau flori, trebuie sa stim cum sa le ingrijim daca vrem sa ne bucuram de ele. Primele activitati din gradinarit incep in luna februarie.

1. Planteaza flori de primavara

Primele plante ale anului care apar in februarie pe pamantul care este partial inzapezit, se numara irisul albastru, sofraneii galbeni timpurii de primavara, cunoscuti si sub numele de “manunchiul galben”. Aceste plante sunt foarte usor de intretinut, foarte rezistente si apar in buchete mari. Pregateste de pe acum
si florile pe care vrei sa le admiri in gradina in urmatoarea perioada. In acest sens, gandeste-te la plantele cu bulbi cum ar fi amaryllis , gladiola , begonia tuberculata, tigridia, crinul, gladiola etc.

2. Tine daunatorii la distanta

Frunzele umede si celelalte reziduuri din gradina contribuie la atragerea daunatorilor, asa ca asigura-te ca gradina ta este curata, ca nu prezinta straturi de frunze putrezite in jurul plantelor. In ceea ce priveste plantele din ghivecele clasice si suspendate, acestea ar trebui curatate de buruieni, iar radacinile lor, acoperite.

3. Taie vita de vie si arbustii

Este foarte important ca vita de vie sa fie taiata corect, astfel incat sa dea roade ani la rand. In caz contrar, exista riscul ca greutatea fructelor sa aiba efecte nefericite asupra suporturilor de care este agatata vita.
Tot acum poti taia arbustii care infloresc la sfarsitul verii si toamna - atentie, insa, sa nu te atingi de cei ale caror flori apar la sosirea primaverii. Tot in aceste zile se sapa pomii la radacina si se pune gunoi, se acopera cu pamant sapat, sau se aduna zapada la radacina lor.


4. Pregateste cultura de legume

Se incearca semintele sanatoase punand cateva din ele sa incolteasca in muschi sau nisip umezit.
Plante precum broccoli si varza iti vor oferi prima recolta in luna mai, de aceea poti plasa acum semintele pentru soiurile timpurii. Mai poti planta si sfecla, morcovi, salata, ceapa, ridichii si spanac.

5. Aplica fertilizant

Pe straturile de langa casa se pune gunoi de pasari, cenusa pentru ingrasarea pamantului.
Opteaza pentru un fertilizant care sa includa parti egale de azot, fosfor si potasiu (ingrediente primare), dar si calciu, magneziu si sulf (ingrediente secundare). In ceea ce priveste micronutrientii de care plantele au nevoie, asigura-te ca ingrasamantul contine bor, clor, cupru, fier, mangan, molibden, nichel si zinc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facebook