joi, 13 martie 2014

Romania va fi prezenta la Salonul de carte de la Paris / Salon du livre Paris

Salonul de carte de la Paris, cel mai important eveniment editorial din Franta, a fost infiintat in anul 1981 si se organizeaza o data pe an. Anul acesta, Romania va fi prezenta, in perioada 21-24 martie 2014, la cea de a 34-a editie, cu un stand organizat de Institutul Cultural Roman, avand tema „Des livres à venir, l’avenir des livres“ . Conform ICR, programul romanesc va include dezbateri, lansari de carte si intalniri la care vor participa editori, scriitori, traducatori, profesori universitari, jurnalisti romani si francezi. Printre invitatii din acesti ani se numara si George Arion, Dinu Flamand, Tudor Banus, Linda Maria Baros, Al. Calinescu, Magda Carneci, Corina Ciocarlie, Cosmin Ciotlos, Nicolae Manolescu, George Banu si Matei Visniec.

Dintre dezbaterile organizate mentionam: 
  • „Avangarda si modernitate“,
  • „Ezoterism si sacralitate in lumea de azi“, 
  • „Les livres à venir, l’avenir des livres“ (Cartile viitorului, viitorul cărtii), 
  • „Livres français, lecteurs roumains / Livres roumains, lecteurs français“ (Carti franceze, cititori romani / Carti romanesti, cititori francezi), 
  • „Realitate si fictiune in sport. O alta scriitura?“
  • „Présences de la peinture contemporaine roumaine en France“ (Pictori contemporani romani în Franta). Si anul acesta, la standul Romaniei vor fi expuse volume publicate de peste treizeci de edituri din spatiul editorial autohton, multe dintre acestea putand fi achizitionate, gratie parteneriatului cu Libraria „Libris” din Brasov.
La fiecare editie este invitat ca oaspete de onoare cate un oras din lume, care sa-si promoveze cultura, cartile si scriitorii. In 2013, cand Romania a fost invitata de onoare, Linda Maria Baros decalara:"Marile premii literare din Franta valideaza, dincolo de orice apartenenta literara, sociala sau etnica, numai valoarea. Daca lucrurile nu ar fi stat asa, nu s-ar fi bucurat niciodata de renumele pe care îl au astazi la nivel international".

Pentru ca in 2014 se împlinesc 50 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre China şi Franta, la invitatia comitetului de organizare, Shanghai va fi oaspete de onoare al actualei editii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facebook