miercuri, 12 martie 2014

Tanarul si talentatul balerin rus Vaslav Nijinsky

Numele tanarului si talentatului balerin Vaslav Nijinsky e cunoscut si iubit de toti cei care urmaresc spectacole avangardiste ale trupelor de balet. Nijinsky devine foarte repede o celebritate. Dar, in scurt timp, epuizarea fizica si instabilitatea psihica a balerinului isi spun cuvantul. Asa cum subliniaza Richard Buckle, viata lui Nijinski consta din “10 ani in care a crescut, 10 ani in care a invatat, 10 ani in care a dansat si 30 de ani de eclipsa”.

Vaslav Nijinsky
Vaslav Nijinski s-a nascut in Kiev, pe 12 martie 1889, in 1900 s-a alaturat Scolii Imperiale de Balet iar la 18 ani era deja detinatorul rolurilor principale in Teatrul Marynsky. A devenit in scurt timp cunoscut pentru adancimea si intensitatea cu care isi intruchipa personajele, avea loc o metamorfoza completa a rolului sau, ca si cum personajul punea, din lumea sa, stapanire pe Nijinski.
Uimea prin miscarile gratioase dar ferme, prin salturile, miscarile si unduirile sale ce dadeau viata unor personaje si spectacole cum nu se mai vazuse pana atunci.

Cel care l-a remarcat si l-a ajutat in ascensiunea sa, a fost Serghei Diaghilev. Nijinski a debutat la18 mai 1909 in spectacolul “Le Pavillion d`Armide”, jucat la Teatrul Chatelet din Paris.
Vaslav Nijinsky in 1909 - Le Pavillion d`Armide
purtand colanti albi, pantaloni dungati care-i acopereau coapsele, o jacheta din matase brodata, un turban cu pene si un colier stralucitor in jurul gatului. In loc sa intre in scena mergand, asa cum se obisnuia, Nijinski s-a hotarat insa sa faca un salt. “S-a ridicat”, povesteste Tamara Karsavina “a facut o pirueta si-a disparut. Nimeni din public nu l-a vazut cand a ajuns inapoi pe pamant.” Din sala a izbucnit un ropot de aplauze iar orchestra s-a oprit. Intrebat apoi cat de dificil este sa te mentii in aer in timpul unei sarituri Nijinski a raspuns, senin: “Oh, nu nu! Nu e deloc greu. Trebuie doar sa te ridici in aer si sa ramai acolo putin”.

In aprilie 1910, Diaghilev semneaza un contract cu Opera din Paris oferindu-i un sezon plin de spectacole senzationale: “Carnavalul”, “La spectre de la Rose” si “Narcis”.
In “Seherezada” Nijinski e descris de criticii vremii ca fiind “jumatate pisica, jumatate sarpe, agil, feminin si inspaimantator”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facebook