miercuri, 30 aprilie 2014

1 Mai pe litoralul romanesc

1 Mai pe litoral este deja traditie.

O minivacanta care sa te deconecteze de la rutina zilnica cu plimbari pe malul marii, relaxare, concerte, veselie si voie-buna. Cam asta obtii daca vrei sa mergi la mare.
Ofertele hotelurilor de pe litoral nu inceteaza sa ne uimeasca intr-un mod placut sau...mai putin placut. La preturi nici exagerat de mari, dar nici nu le putem numi "oferte" ne ofera servicii normale pentru orice hotel respectabil:
pachet de 2 sau 3 nopti de cazare cu Mic dejun stil bufet, servicii incluse: WiFi gratuit, Parcare gratuita,acces la 2 piscine interioare cu apa termala, acces la bazin semiolimpic cu apa termala, acces la un bazin exterior cu apa termala, acces la sauna turceasca, acces la sala cu aparate de intretinere corporala, aqua gym zilnic.

Sezonul estival 2014 începe cu tradiţionala paradă a litoralului românesc, care porneşte de la Aqua Magic, la ora 10:00 si urmeaza traseul Mamaia-Năvodari-Constanţa-Eforie-Constanţa-Mamaia, parada va reuni autobuze etajate,

1 mai in Istoria Romaniei

1359: Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol. Mai multe aici
Domnitorul Nicolae Alexandru

***
1581: Sigismund Bathory este ales principe al Transilvaniei de către Dieta Transilvaniei de la Cluj. In 1586, adera la "Liga Crestina" antiotomana si opreste politica turcofila a lui Stefan Bathory.
Sigismund Bathory

***
1821: Turcii pătrund în Moldova, pe la Brăila și în Țara Românească, pe la Giurgiu, Călărași, Calafat și Bechet, pentru a înăbuși revoluția condusă de Tudor Vladimirescu.
Pictura in acuarela ,Tudor Vladimirescu

1 mai istoric - Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești

Una din institutiile importante in evul mediu a fost biserica. In opera de consolidare a statului si a independentei sale, institutia ecleziastica a sprijinit domnia. Dupa intemeierea statului medieval domnia organizeaza mitropoliile, prin care se legitimeaza statul medieval de sine statator. In ultimele decenii ale secolului al XIV-lea apare si in Tara Romaneasca o ierarhie superioara ortodoxa . Religia ortodoxa a constituit un element de unitate si solidaritate, Ortodoxia fiind religia romanilor din toate cele trei tari romane.
Nicolae Alexandru, fiul voievodului Basarab I si al doamnei Margareta, a fost domnitorul Tarii Romanesti in acea perioada de consolidare statala. Desi Cancelaria Papala l-a considerat credincios bisericii catolice, spunand despre el intr-un document de la 17 octombrie 1345 ca ar fi "ajuns să cunoască drumul adevarului, prin imbrătisarea credintei catolice”, el rezista la presiunile politice si religioasesi intemeiaza in 1359 mitropolia dependenta de Bizant.
Domnitorul Nicolae Alexandru
Exista o mitropolie inca din vremea tatalui sau, Basarab I, unificarea Tarii Romanesti fiind insotita in mod firesc de unificarea Bisericii de pe teritoriul tarii. Domnul Nicolae Alexandru a cerut stramutarea acestei mitropolii la Curtea de Arges pentru a cuprinde intreg teritoriul Ungrovlahiei. Stradaniile lui vor fi incununate prin recunoaşterea Mitropoliei Ungrovlahiei de catre Patriarhia din Constantinopol la 1 mai 1359. Primul fiind Mitropolitul Iachint care se va bucura de o carmuire lunga si rodnica pana la 1372. Este important de subliniat ca hotararea Sinodului Patriarhiei ecumenice din mai 1359 nu creează o situatie noua, ca in cazul popoarelor nou convertite la crestinism, ci este vorba de o reorganizare în sanul aceleiasi Biserici ortodoxe, prezente de secole pe acest teritoriu. Ea nu face decat sa aprobe stramutarea mitropolitului Iachint „in scaunul a toata Ungrovlahia”, indemnand pe slujitorii Bisericii „sa i se supuna lui, ca un adevarat pastor, parinte si dascal al lor, si sa primeasca bucuros si sa implineasca toate cate va spune, va sfatui si va invata cu privire la folosul sufletesc, pastrand neschimbat in viitor, pururea, incredintarea si fagaduinta fata de sfanta, catoliceasca si apostoleasca Biserica a lui Hristos pe care a facut-o acest voievod de prea bun neam”.

Manastirea Curtea de Arges
Manastirea Curtea de Arges


surse:
  • Istoria romanilor din cele mai vechi timpuri pana la Revolutia din 1821, ed. Didactica si pedagogica, 1993
  • Istoria ortodoxiei romane

luni, 28 aprilie 2014

Evenimente istorice si culturale pentru ziua de 28 aprilie

In 1502 se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda" – denumită și „Cronica moldo–germană" sau „Cronica lui Ștefan cel Mare". Scrisă la curtea lui Ștefan cel Mare, relatează evenimentele domniei acestuia cuprinse între 1457 și 1499 si este cea mai veche dintre scrierile istorice din Moldova păstrate pînă azi. Il puteti citi si chiar descarca de aici
Mai multe despre literatura patristica aici.
***

In 1859 Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor unite ale Moldovei şi Valahiei, dă decretul pentru înfiinţarea Biroului de statistică a Valahiei şi numeşte ca şef al acestuia pe Dionisie Pop-Marţian. Astfel, s-a organizat in 1860 primul recensământ modern din România.
***
La 28 aprilie 1908 s-a înfiinţat la Bucureşti Societatea Scriitorilor Români, sub preşedinţia lui Cincinat Pavelescu. La adunarea generală din anul următor a fost ales preşedinte Mihail Sadoveanu. SSR a funcționat sub această denumire pînă în martie 1949 cand a fuzionat cu Societatea Autorilor Dramatici si a luat denumirea de Uniunea Scriitorilor din România.
***

In 1952 ia sfîrșit ocupația Japoniei de către Statele Unite ale Americii. 
In timpul celui de-al 2-lea Razboi mondial, la inceputul lunii decembrie , fara a informa pe aliatul sau german, Japonia a atacat baza principala a flotei americane din Oceanul Pacific de la Pearl Harbour din Arhipelagul Hawaii, distrugand un mare numar de vase de razboi americane. Statele Unite si Anglia au raspuns declarand, la 8 decembrie 1941, razboi Japoniei. Foarte repede armatele japoneze au ocupat o mare parte din teritoriul Chinei, Birmaniei, Malaya, Indonezia, Filipine, Indochina si multe arhipelaguri din Oceanul Pacific. Presedintele S.U.A., F.D.Roosevelt, a reconstruit flota si a luptat pentru a-i alunga pe japonezi din teritoriile ocupate. In august 1945 a intrat in razboi impotriva Japoniei si U.R.S.S.. Cand era pe punctul de a capitula, Japonia a fost bombardata de S.U.A. la Hiroshima si Nagasaki, cu efecte dezastruoase, urmand capitularea ei neconditionata, la 2 septembrie 1945,semnând Actul capitulării Japoniei. Această dată a marcat momentul începerii ocupației militare a Japoniei.
***

In 1969 Charles de Gaulle, fruntas al luptei francezilor impotriva ocupatiei Germaniei, demisionează din funcția de președinte al Franței dupa ce a condus tara timp de 11 ani (inca din 1958).

vineri, 25 aprilie 2014

Agenda evenimentelor in weekend-ul 26 - 27 aprilie

Zilele de Sarbatoarea Pastelui au trecut si pana la petrecerile de 1 Mai, ne intrebam ce vom face in ultimul weekend al lunii aprilie. Va propun sa verficam agenda evenimentelor in weekend-ul 25 - 26 aprilie si sa alegem ceva relaxant si placut in acelasi timp:

Cei mai multi ar incepe cu evenimentele din Capitala, eu insa, am o afinitate pentru maestrul Radu Beligan si va propun sa ne indreptam, prima oara, spre Judetul Olt, la Caracal Asociaţia MISCAREA DE REZISTENTA organizeaza a IV-a editie a Festivalului de Teatru, care se va desfasura in perioada 26 aprilie - 4 mai 2014, la Teatrul Stefan Iordache din Caracal. In prima zi puteti urmari un Concert extraordinar Gheorghe Zamfir si Grigore Lese iar duminica, de la ora 19:00 „Lectia de violoncel” de Mona Radu, regia Felix Alexa, Teatrul Metropolis. Distributia: Radu Beligan, Lamia Beligan, Marius Manole, Tania Popa.

***

Mergem si la munte, la Brasov, Asociatia „Clubul pentru Protectia Naturii si Turism” organizeaza in data de 26 Aprilie 2014 a treia editie a Brasov Marathon.

sâmbătă, 19 aprilie 2014

Vopsirea oualor de Paste

Vopsirea oualor de Paste este o adevarata bucurie nu numai pentru cei mici ci si pentru gospodine. Pentru a avea oua rosii frumoase va fac cateva recomandari:

Pentru vopsit, ne trebuie:

  • oua (cate aveti nevoie)
  • vopsea de oua,
  • otet 
  • ulei
Spalam ouale cu apa calduta si detergent inainte de a le vopsi, apoi stergem orice urma de detergent pentru a se prinde cat mai uniform vopseaua.
Fierbem la foc mic pentru a evita spargerea lor,

Ca la mama acasa: friptura de miel. Reteata romaneasca de Paste.

Friptura de miel ca la mama acasa

Ingrediente:

1 pulpa de miel intreaga cu os
6-7 catei mari usturoi
o ceapa mare sau ceapa verde
2  morcovi
1 pastarnac 
o telina mica
1 pahar mare vin rosu
1 cana de apa
cca 50 ml ulei de masline
Condimente: sare, piper, rozmarin, maghiran

Pentru această friptură aveţi nevoie de o pulpă de miel întreagă cu os. Spălam pulpa foarte bine şi o ştergem cu un şervet de bucătărie. Curăţăm usturoiul şi-l tăiem în bastonaşe. Cu ajutorul unui cuţit ascuţit, înţepăm adânc pulpă din loc în loc, pe ambele părţi. În găurile formate introducem bastonaşele de usturoi. Ungem pulpă cu ulei de măsline sau de floarea soarelui, o frecam cu sare şi piper din belşug şi o aşezam în tavă unsă şi ea cu câteva linguri de ulei. Adăugăm în tavă vinul şi apa călduţă şi pudram pulpă cu câteva ace de rozmarin prospat şi cu câteva frunze de maghiran. Se aşează pe un pat de legume: ceapă verde, ţelină, morcovi. Se stropeşte totul cu vin roşu.
Acoperim tavă cu folie de aluminiu şi o băgam în cuptorul preîncălzit pentru 1h 30min.

miercuri, 16 aprilie 2014

Semnificatii istorice si culturale pentru 16 aprilie

1844 - S-a născut romancierul francez Anatole France, laureat al premiului Nobel (12 oct. 1924)


1869 - A apărut, la Bucureşti, gazeta "Columna lui Traian", editată de Bogdan Petriceicu Haşdeu.

1879 - S-a născut scriitorul Gala Galaction (m. 8 martie 1961)

1889 - S-a născut actorul Charlie Chaplin (m. 25 dec. 1977)

1896 - S-a născut scriitorul Tristan Tzara, adept al curentului dadaist (25 dec. 1963)

1917 - Se întoarce în Rusia, din exil, V.I. Lenin, promotorul revoluţiei bolşevice.

1935 - A murit scriitorul român Panait Istrati, cunoscut pentru romanele "Kira Kiralina" şi "Ciulinii Bărăganului". Cititi mai multe aici

marți, 15 aprilie 2014

Cu Panait Istrati la Braila

La 10 august 1884 se nastea la Braila Gherasim Istrati, cel care avea sa fie cunoscut in intreaga Europa ca un mare scriitor, Panait Istrati. A pornit in lume intr-o mizera mahala braileana, ca fiu al unei femei care muncea cu ziua in casele oamenilor bogati. A pornit cu ochii lui de copil, mirat de cata uratenie era in jurul sau, dar si de frumusetea baltilor dunarene, de frumusetea fizica si spirituala a unor oameni de care s-a atasat cu sinceritate. A strabatut Orientul Apropiat si Europa Occidentala, in cautarea unui ideal de umanitate.

Cand propria lui viata era pe cale sa se prabuseasca asaltata de insurmontabile griji materiale, atunci a descoperit frumusetea literaturii pe care sufletul sau de copil nemuritor a proiectat-o in intamplarile si pe locurile brailene, ca si in nesfarsitul campiilor de la Dunare. Copilul, in opera lui Panait Istrati, salveaza lumea de rau si mediocritate. Viata se echilibreaza prin bogatia de puritate si de adevar nativ, nealterate de crisparile mediului social in care traiau contemporanii sai. Adrian, personajul care-si povesteste trairile in opera lui Panait Istrati, este imaginea copilului care afla binele in cel mai obscur colt al sufletului omenesc. Prietenia dintre el si Codin, un fel de urias al portului brailean, isi va justifica profunzimea prin ridicarea acesteia la rangul de categorie universala. Acest tip de valoare referentiala, Panait Istrati a redescoperit-o in aria inconfundabila a Brailei, cu strazile ei, in unde radiale, ca un desen de copil genial, in reflexele de sublim ale naturii din baltile Brailei.
Dunarea la Braila

El, marele brailean,

Bojdeuca lui Ion Creanga - "Nu ştiu alţii cum sunt..."

In 1918, pe 15 aprilie, bojdeuca lui Ion Creanga a fost declarată prima casă memorială din România. Bojdeuca este simplă, dar cochetă, elegantă și păstrează atmosfera acelor vremuri în care a locuit Ion Creangă. 
Si daca vorbim despre Creanga, vorbim despre unul dintre cei mai mari povestitori romani. Intreaga lui opera este un omagiu adus satului si copilariei, este o monografie a satului moldovenesc de la munte, o imagine luminoasa a vietii acestuia, cu frumusetile si imprejurarie lui, a vietii oamenilor cu traditiile si obiceiurile lor. Creanga isi scrie "Amintirile" pornind in "cautarea timpului pierdut" si regasindu-l are sentimentul ca si-a redobandit bucuria, starea originara pentru ca la Creanga "Amintirile" sunt un refugiu in copilarie, un mod de rezistenta a omului matur in fata destinului care nu i-a fost mereu favorabil. Amintirile aduc in prin plan casa parinteasca, leaganul copilariei indepartate si portretele parintilor sai evocate cu duiosie:

Casa construita inainte de 1850 in Valea Plangerii, mahalaua Ticau, o ulicioara "plina de noroi cand sunt ploi mari si indelungate, zise si putrede, iar la seceta gemea colbul pe dansa" e una tipic taraneasca, modesta, cu cerdac, doua odaite si patru ferestre in forma de cruce. "Bojdeuca de casuta", cum o numeste insusi marele povestitor Ion Creanga, cu o vedere incantatoare spre dealurile Ciric si Sorogari, cu acoperisul lasat si batut in dranita adusa de la Neamt, cu prispa si cerdac, inconjurata de flori si arbori, pastreaza si astazi aceeasi fermecatoare ambianta intocmai ca-n vremurile de odinioara, constituind un loc de popas si meditatie, de intoarcere la propriul nostru inceput.

Exponatele originale din Bojdeuca sunt reprezentate de portretul in ulei real ce dateaza din 1889, pictat de V. Musnetanu, nisipernita, tocul si calimara cu care si-a scris opera, ceasul si tabachera, covoarele din lana vopsita in culori naturale, soba cu horn, masuta rotunda din lemn, linguri, vase de lut din sec XIX, toate sunt marturii ale traditiei populare si a modestiei taranului moldovean.

luni, 14 aprilie 2014

15 aprilie - Eclipsa totala de luna, denumita "Luna sângerie"

O eclipsă totală de Lună, denumită "Luna sângerie" datorită culorii de un roşu portocaliu pe care o va căpăta satelitul natural al Terrei, va avea loc pe 15 aprilie, începând cu ora 10:42 şi va fi vizibilă pentru circa o oră şi 17 minute.
Aceasta va fi prima dintr-o serie de patru eclipse similare in urmatoarele zile: pe 8 octombrie 2014, pe 4 aprilie 2015 şi, respectiv, pe 28 septembrie 2015. Experţii de la NASA au comparat aceste patru eclipse umbrale succesive cu o mână de patru cărţi identice la poker, motiv pentru care au denumit acest fenomen "tetradă".

Datorita faptului ca la acea ora Soarele e deja rasarit, eclipsa nu va fi văzută în România, ci doar din America de Nord, America de Sud şi Oceania.

Fenomenul "Lunii sângerii" are loc deoarece Luna trece, în timpul eclipsei, prin umbra Pământului, care are culoarea roşiatică a unui apus din deşert.

"Luna Plină se produce pe 15 aprilie, ora 10:42, dar puteți considera că este plină în noaptea de 14 spre 15 și în următoarea. Cine vrea două nopți cu Luna pe cer trebuie să profite acum. Pe 15 aprilie se produce o eclipsă totală de Lună care nu va putea fi văzută din țara noastră ci din America de Nord și Sud și Oceanul Pacific", se arată pe pagina oficială de internet a Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu din București


Titanic - cea mai celebra nava din istorie

Subiectul "Titanic" prezintă si astazi un deosebit interes pentru un public care nu a fost contemporan cu evenimentul. Devenim contemporani prin sutele de articole din intreaga lume care vorbesc despre acel eveniment ce s-a petrecut, parca, in vremurile legendare. 

Vaporul Titanic, cel mai mare şi mai luxos transatlantic construit până atunci: măsura 269,1 metri lungime, avea o lăţime de 28 de metri şi o greutate de 46.328 de tone. Nava putea transporta un număr de 3.547 de persoane, pasageri plus echipaj, având o putere maximă de 59.000 CP. Era si cel mai luxos deoarece pasagerii de la clasa întâi se bucurau de facilităţi greu de imaginat pentru epoca respectivă: bazin de înot, sală de sport, teren de squash, băi turceşti, cafenea pariziană. Sa realizam ca in acele vremuri, cel mai scump bilet pentru călătoria inaugurală la clasa întâi a costat 875 de lire sterline!

Si totusi, ceva incredibil s-a intamplat: vasul despre care se vorbise atât de mult şi care primise eticheta „de nescufundat”, a fost inghitit de apele Oceanului Atlantic. 
La data de 10 aprilie 1912, Titanicul a plecat din Southampton, Anglia, spre New York, în voiajul său de inaugurare. Dupa 3 zile, în data de 14 aprilie 1912, la ora 23:40, s-a ciocnit de un aisberg. După 2 ore şi 40 minute, pe 15 aprilie 1912, nava s-a scufundat rupându-se în două părţi. Si-au pierdut viaţa 1.517 persoane dintre cele 2.227, câte se aflau la bordul navei.

In presa vremii au fost zeci de articole care vorbeau de acest eveniment neasteptat. Relatari reale, exagerari si chiar idei fantazistice, toate vorbeau despre "Gigantul marilor". 
A devenit o legenda,

duminică, 13 aprilie 2014

Floriile in poezia romana


Floriile

de Vasile Alecsandri

Iată zile-ncălzitoare
După aspre vijelii!
Vin Floriile cu soare
Şi soarele cu Florii.

Primăvară-ncântătoare
Scoate iarba pe câmpii
Vin Floriile cu soare
Şi soarele cu Florii.

Floriile in jurnalul pelerinei Egeria

Numele sărbătorii, Florii (derivă din latinescul Florilia) sau Stâlpări, trimite şi la anotimpul primăverii, al reînvierii întregii firi. Floriile ne aduc aminte de intrarea Domnului în Ierusalim.

Prima menţiune documentară provine din secolul al IV-lea. Gasim mai multe date la pelerina Egeria, care menţionează obiceiul binecuvântării ramurilor de salcie in jurnalul sau din timpul peregrinarilor prin Constantinopol, Siria, Palestina si Egipt. Jurnalul sau de calatorie si slujbele pe care le descrie sunt datate din anii 382-383.
Ea descrie drumurile lungi si obositoare, intalnirile si convorbirile ei cu numerosii calugari si sihastri care populau pustiurile, precum si cu preotii si episcopii din cetatile prin care trecea, minunatele edificii-sfinte pe care le-a vizitat, precum si impresionantele slujbe si procesiuni religioase, la care a avut fericirea sa asiste la Ierusalim, unde a zabovit mai mult de trei ani. 

Dintr-un număr mai mare de manuscrise ale textului latinesc al itinerariului Egeriei, unul singur s-a mai păstrat. A fost descoperit în anul 1884 de savantul catolic J. F. Gamurrini, în biblioteca unei mănăstiri din Toscana, Italia. Manuscrisul provine din mănăstirea benedictină de pe Muntele Cassino (Italia). 

În limba română a fost tradus de către pr. dr. Marin Branişte, fratele pr. Ene Branişte, binecunoscutul profesor de Liturgică. Traducerea este chiar teza de doctorat a acestuia, publicată în revista „Mitropolia Olteniei“, anul 1982, nr. 4-6.

sâmbătă, 12 aprilie 2014

Maratonul International AROBS Cluj-Napoca

Duminica, 13 aprilie 2014 incepe cea de a patra editie a Maratonului International AROBS Cluj-Napoca. Peste 3.000 de alergatori din 22 de tari se vor intrece in cadrul a patru probe, pe distanta de 2 kilometri: maraton, semimaraton, maraton stafeta si o cursa destinata copiilor.
"Startul probelor se va da pe stadionul Cluj Arena unde va avea loc si sosirea, iar traseul maratonului se intinde in tot centrul orasului", a declarat Horatiu Morar, organizator al competitiei.

Programul celor 4 probe va fi urmatorul:

  • 09:15 Start probe tehnice: maraton, semimaraton Hervis şi proba de maraton ştafetă Arobs 
  • 12.30- 13.10 Festivitate de premiere probe tehnice 
  • 13.10 Start Cursa Copiilor CORA, împreuna cu mentalistul Cristian Gog. 
  • 13.30 -13:45 Start Crosul Banca Transilvania 
  • 14.00 Festivitate de premiere Crosul Banca Transilvania

HomeFest 2014

In decembrie 2008, s-a deschis un eveniment cultural deosebit, curajos, am putea spune: lorgean theatre. Este primul teatru de apartament din Romania. Probabil va intrebati "cum adica"? Este un experiment teatral bilunar care presupune transpunerea teatrului si dansului in apartament. Asa suna debutul de atunci:
Pe 18 decembrie 2008, începînd cu ora 19.40, în faţa unui bloc din apropierea parcului Cişmigiu încep să se strîngă un grup de oameni. Pe măsură ce adunarea creşte, devine destul de clar că, deşi marea majoritate nu se cunosc între ei, se află acolo din acelaşi motiv. La ora 19.50, la intrarea blocului apare o persoană care, în schimbul unui obiect unui obiect adus de fiecare, îi ştampilează, le oferă o chitanţă, după care le dă indicaţiile de care au nevoie pentru a ajunge în locul unde au fost invitaţi: trebuie să ia liftul pînă la ultimul nivel, să urce un etaj pe scări şi să intre fără să bată în apartamentul a cărui uşă e marcată cu un cap de leu din carton.
De-a lungul celor 5 ani, peste 1000 de spectatori au venit in cei 32 mp de sufragerie pentru a urmari spectacole de teatru si dans contemporan. Dar a aparut intrebarea cum ar fi sa mearga la o piesa de teatru in sufrageria altcuiva? De aici, ideea de a organiza un HomeFest: un numar de proprietari sa organizeze la randul lor evenimente culturale in propriul lor spatiu de locuit.
HomeFest este primul festival artistic care aduce peste 20 de piese de teatru, de dans contemporan, spectacole, ce vor avea loc in sufragerii, bucatarii si alte incaperi din 15 apartamente din Bucuresti.

HomeFest se deschide pe 12 aprilie cu spectacolul-lectura al maestrului Victor Rebengiuc,  Legenda Marelui Inchizitor si se va incheia pe 20 aprilie, cu un concert al formatiei We Singing Colors.
In program se afla spectacole de Cosmin Manolescu, Laurentiu Banescu, Vlad Basalici, Ruxandra Pop, Cristina Lilienfeld, Alice Pons, Jean-Lorin Sterian, Robert Balan, Alexandru Robert Nagy. Spectatorii vor aduce carti in loc de bilete. Cartile adunate in timpul festivalului vor ajunge pe rafturile unei biblioteci de bloc, prima de acest fel din Bucuresti.

Program

12 aprilie 

Legenda Marelui Inchizitor
Trei atu-uri pentru un regal teatral: un scriitor celebru, Feodor Dostoievski, un regizor prestigios, Radu Penciulescu, şi inegalabilul actor Victor Rebengiuc.
Ora 19:00 // Locatie: SIPOTUL FINTINILOR // Gazda: Lorin

vineri, 11 aprilie 2014

Semnificaţii istorice si culturale pentru ziua de 11 Aprilie

  • 1680: Apare, la Iași, Psaltirea de-nțăles a sfântului împărat proroc David, cu text slavo-român, tradusă de Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Aceasta scriere este cunoscuta si in zilele de azi sub denumirea de Psaltirea slavo-română. Mai multe despre literatura patristica puteti afla aici.
  • 1834: Se reprezintă, la Iași, Cantata pastorală sau serbarea păstorilor moldoveni, primul spectacol muzical în limba română.
  • 1858: S-a născut  la Bucureşti Barbu Ştefănescu Delavrancea, scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Românei. Scriitorul îşi va semna operele cu numele de Barbu Delavrancea (ortografiată la început ”de la Vrancea”, după ținut romanesc autentic de care scriitorul se simţea foarte legat sufleteşte). În perioada 1880 - 1882, Barbu Ștefănescu publică în România liberă foiletoanele intitutale Zig-Zag, semnînd cu pseudonimul Argus. Tot in aceasta perioada apare si nuvela Sultănică (România liberă, 9 - 15 martie, 1883). 
    Dupa intoarcerea sa de la Paris, s-a lansat în politică si în 1899 este ales primar al Bucureștilor. Rămîne în literatură, însă, întîi de toate prin Hagi-Tudose şi prin trilogia Moldovei : Apus de soare (1909); Viforul (1910); Luceafărul (1910). 
  • 1932: Este prezentat în România filmul Visul lui Tănasein cadrul unui lung turneu prin tara. Este cea mai importanta realizare cinematografica a marelui actor si realizator de teatru de revista, Constantin Tanase. Scheci cinematografic despre peripetiile lui Tanase la Berlin unde fusese invitat sa joace intr-un film. Coproductie romano-germana, realizat la studioul Tobis din Berlin, cofinantat de Tanase din fonduri proprii.
  • 1944: A  încetat din viaţă Ion Minulescu (n.1881, Bucureşti), poet simbolist, prozator şi dramaturg român. Ion Minulescu a condus două publicaţii simboliste, Revista celorlalţi şi Insula (1912), iar din 1926 a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti,
  • 1949: Are loc premiera piesei Haiducii, de Victor Eftimiu.
  • 1954: S-a nascut Teo Peter, basistul trupei „Compact" (d. 2004)

Facebook