miercuri, 22 ianuarie 2014

Cauze ale mortalitatii in randul copiilor

Viata si sanatatea copiilor nostri este o prioritate pentru noi.  Trebuie sa devenim mai responsabili pentru viitorul nostru si al copiilor nostri. Ce inseamna asta? Este mult de scris dar imi voi sistematiza ideile si unele din ele vi le voi scrie aici. 

Un prim gand este: ce se intampla cu natalitatea la noi in Romania? Studii recente au aratat ca numarul nou nascutilor scade in fiecare an, ajungandu-se la un record negativ de natalitate, comparabil cu cel din 1930. Se poate spune ca rata natalitatii s-a injumatatit fata de anii '80. 

O statistica si mai infioratoare este aceea a avorturilor: numarul intreruperilor de sarcina care au avut loc intre 1958-2013 este mai mare decat populatia actuala a Romaniei. (mai multe aici)

Sa depasim acest aspect si sa ne gandim la copiii nostri nascuti. Iar ma impiedic de mortalitatea infantila si a copiilor mici: desi, in ultimii ani, Romania a realizat progrese importante in reducerea semnificativa a mortalitatii infantile, tara noastra a continuat sa aiba cele mai mari rate din Europa. (mai multe aici).

In ceea ce priveste copilul de 1-4 ani, se mentine o pondere ingrijoratoare a deceselor datorate accidentelor, a  unor  boli parazitare sau ale sistemului respirator, a unor malformatii si afectiuni aparute in perioada perinatala, nedetectate la timp. Dar, in Romania se inregistreaza cea mai crescuta rata de mortalitate in randul copiilor din cauza cancerului. In Europa, din numarul total al bolnavilor de cancer, 15.000 sunt copii si adolescenti.
60.000 de copii mor in fiecare an din cauza cancerului.
In Romania, numarul copiilor bolnavi de cancer a  crescut in ultimii ani. In fiecare an, aproximativ 400-500 de copii si tineri sunt diagnosticati cu aceasta boala grava.
Stim cu totii ca exista o serie ingrijoratoare de substante chimice care ne pot afecta sanatatea si pot duce la diferite afectiuni. In cazul utilizarii lor in cantitati care depasesc limita admisa, pot sa apara afectiuni grave, mai ales cand este vorba despre corpul firav al unui copilas. Dar cui ii mai pasa de aceste lucruri? Mai suntem noi interesati de aceste "amanunte" ? Le lasam sa treaca asa usor pe langa noi fara sa facem ceva? Putem sa facem ceva? 
Hainele si incaltamintea pentru copii, realizate de branduri cunoscute precum Disney, Burberry si Adidas, contin substante chimice periculoase, potrivit unei noi investigatii realizate de Greenpeace Asia de Est
Testele au fost efectuate pe produse vandute de 12 marci din aceasta industrie, inclusiv American Apparel, GAP, Primark si Nike. Testele au relevat ca nu este o mare diferenta intre nivelul de substante chimice periculoase la nivelul hainelor pentru copii (o categorie mai vulnerabila fata de efectele acelor substante chimice)  si hainele pentru adulti.
Chih An Lee, Campaigner Detox la Greenpeace Asia de Est, a declarat:
Acesta este un cosmar pentru parintii de pretutindeni care cauta sa cumpere pentru copiii lor haine care sa nu contina substante chimice periculoase. Acesti "monstruleti chimici" pot exista in orice produs, de la haine de lux la cele pentru buget redus. ... Pentru protejarea generatiilor actuale si viitoare, brandurile trebuie sa inceteze sa mai foloseasca aceste substante.”
Fiecare brand testat cuprinde produse care contin substante chimice periculoase. Printre rezultate, un costum de baie adidas continea un nivel de acidul perfluorooctanoic (PFOA) peste limita din propria Lista de Substante Restrictionate, un tricou pentru copii de la Primark continea 11% ftalati. In acelasi timp, niveluri ridicate de etoxilati de nonilfenol (NPE) au fost descoperite in produse realizate de Disney, American Apparel si Burberry.
"Campania Greenpeace Detox solicita marilor branduri de imbracaminte sa isi ia angajamentul ca vor elimina substantele chimice toxice pana in 2020. Multumita presiunii din partea publicului, pana acum 18 mari branduri deja si-au luat angajamente importante Detox si multe fac deja progrese importante pentru a-si atinge obiectivele privind transparenta lanturilor de aprovizionare si eliminarea substantelor chimice periculoase." 
Pana in 2020! pana atunci copii nostri cresc, se formeaza, se intoxica, supravietuiesc...
Este foarte importanta oprirea folosirii substantelor chimice in industria textila. Este la fel de important ca fabricile sa publice informatii legate de substantele pe care le folosesc pentru a facilita eliminarea lor.
Voi vorbi intr-un alt articol despre intoxicarea copiilor nostri prin alimentatie, e-urile de care auzim la tot pasul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facebook