Dupa infrangerea revolutiei de la 1848, unirea Principatelor a devenit principalul obiectiv naţional promovat de miscarea unionista.
In 1856 a avut loc Conferinţa de pace de la Paris la care marile puteri au semnat Tratatul de pace, in urma Razboiului Crimeei si a infrangerii Rusiei, acesta stabilea pentru Principate:
- inlaturarea protectoratului Rusiei si inlocuirea acestuia cu garantia colectiva a marilor puteri europene;
- revenirea in componenta Moldovei a trei judete din sudul Basarabiei;
- organizarea unei Adunari ad-hoc (Divan ad-hoc) in fiecare Principat, care sa exprime parerea populatiei in problema unirii.
"Maria ta,
Dupa una suta cincizeci si patru de dureri, de umiliri si de degradatie nationala, Moldova a reintrat in vechiul sau drept, consfintit prin capitulatiile sale, dreptul de a-si alege pre capul sau, pre domnul.
Prin inaltarea ta pre tronul lui Stefan cel Mare, s-a reinaltat insasi nationalitatea romana. Alegandu-te de capul sau, neamul nostru a voit sa implineasca o veche datorie catre familia ta, a voit sa-i rasplateasca sangele stramosilor tai, varsat pentru libertatile publice. Alegandu-te pre tine domn in tara noastra, noi am vroit sa aratam lumeiaceea ce toata tara doreste: la legi noua, om nou.
O, doamne! mare si frumoasa este misia! Constitutia din 7(19) august ne insemneaza o epoha noua si maria ta esti chemat sa o deschizi! Fii dar omul epohei; fa ca legea sa inlocuiasca arbitrariul; fa ca legea sa fie tare, iara tu, maria ta, ca domn, fii bun, fii bland, fii bun mai ales pentru acei pentru care mai toti domnii trecuti au fost nepasatori sau rai.
Nu uita ca daca cincizeci de deputati te-am ales domn, insa ai sa domnesti peste doua milioane de oameni!
Fa dar ca domnia ta sa fie cu totul de pace si de dreptate, impaca patimile si urile dintre noi si reintrodu in mijlocul nostru stramoseasca fratie.
Fii simplu, maria ta, fii bun, fii domn cetatean; urechea ta fie pururea deschisa la adevar si inchisa la minciuna si lingusire.
Porti un frumos si scump nume, numele lui Alexandru cel Bun. Sa traiesti dar multi ani, ca si dansul; sa domnesti ca si dansul, si fa, o, doamne, ca prin dreptatea Europei, prin dezvoltarea institutiilor noastre, prin sintimentele tale patriotice, sa mai putem ajunge la acele timpuri glorioase ale natiei noastre, cand Alexandru cel Bun zicea ambasadorilor imparatului din Bizant ca :
Romania nu are alt ocrotitor decat pre Dumnezeu si sabia sa!
Sa traiesti, maria ta!"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu