joi, 27 martie 2014

Dan Puric - intre spectacole si conferinte

In primavara aceasta, venerabilul Dan Puric dedica o serie de conferinte si spectacole in principalele orase ale tarii. 

Dan Puric va prezenta spectacolul „Suflet romanesc” alaturi de compania de teatru „Passe-Partout Dan Puric” pe data de 31 martie la Casa de Cultura a Sindicatelor din Constanta, iar in Bucuresti pe 12 aprilie 2014. 
Dan Puric dedica acest spectacol „poporului roman, frumusetii lui interioare necorupte,

miercuri, 26 martie 2014

"Poziţia copilului" - Film romanesc cu premii internationale.

"Poziţia copilului" este o producţie 2013 Parada Film, în coproducţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, BMW Motor AG, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO România. Campania de promovare a filmului în România a fost sprijinită de Uniunea Cineaştilor din România (UCIN) şi Institutul Cultural Român (ICR).

In rolurile principale Luminiţa Gheorghiu (Cornelia Kenereș, mama) şi Bogdan Dumitrache (Barbu, fiul), celorlalte personaje li se alătură nume ca

marți, 25 martie 2014

Ion Popescu-Gopo si Omuletul Gopo

Ion Popescu-Gopo s-a născut la data de 1 mai 1923, în oraşul Bucureşti. Pseudonimul său de Gopo provine de la numele părinților săi: numele de fată al mamei sale, Gorenco, și numele tatălui, Popescu.  A studiat la Conservatorul din Bucuresti, a fost violonist la Teatrul National din capitala, a fost director la Filarmonica George Enescu.

Premiile Gopo 2014

Gopo 2014 este festivitatea de premiere a celor mai reusite prestatii din industria cinematografica romaneasca care acopera toate filmele difuzate intre 1 ianuarie si 31 decembrie 2013 (vezi nominalizarile aici). Festivitatea a avut loc pe data de 25 martie 2013, iar gazdele au fost Amalia Enache si Radu Iacoban.
Logoul Premiilor Gopo
Artistii nostrii s-au intrecut in tinute elegante, sublime, fiind o buna ocazie pentru ei, in special pentru personajele feminine, sa isi etaleze tinutele spectaculoase, intr-o adevarata "parada a elegantei".

Cel mai dorit trofeu al serii a fost acordat filmului "Poziţia copilului".
Ada Solomon a dedicat acest premiu echipei filmului. "Nu mai am cuvinte să-i mulţumesc Luminiţei pentru performanţa din filmul ăsta. Îi mulţumesc lui Călin că a rezistat, îi mulţumesc lui Răzvan Rădulescu din suflet pentru cum a scris, îi mulţumesc lui Bogdan Dumitrache pentru ce a făcut în filmul ăsta şi pentru cât de aproape a stat de regizor şi, în general, pentru ce prieten minunat e. Promitem să mai facem"

Premiile Gopo 2014 

  1. Cel mai bun film: "Poziţia copilului" (Călin Peter Netzer)
  2. Cel mai bun regizor: Călin Peter Netzer ("Poziţia copilului")
  3. Cea mai bună actriţă în rol principal: Luminiţa Gheorghiu (Poziţia copilului")
  4. Cel mai bun actor în rol principal: Victor Rebengiuc ("Câinele japonez")
  5. Cea mai bună actriţă în rol secundar: Ilinca Goia ("Poziţia copilului")
  6. Cel mai bun actor în rol secundar: Vlad Ivanov ("Poziţia copilului")
  7. Cel mai bun scenariu: Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer ("Poziţia copilului")
  8. Cel mai bun film european: "Amour", în regia lui Michael Haneke
  9. Premiul "Tânără speranţă": Tudor Panduru pentru imaginea filmului "Brigada Neagră"
  10. Cel mai bun scurtmetraj ficţiune: "O umbră de nor", regia Radu Jude
  11. Cel mai bun documentar: "Experimentul Bucureşti", regia Tom Wilson, producător Tom Wilson
  12. Cel mai bun film de debut (lungmetraj):

Nominalizarile la Premiile Gopo 2014

Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR) organizeaza in fiecare an Premiile Gopo, evenimentul in care sunt recompensate cele mai importante realizari cinematografice nationale din cursul anului precedent. Numele i-a fost dat in onoarea reputatului cineast roman Ion Popescu Gopo, care a castigat Palme d’Or-ul pentru "Cel mai bun scurt metraj de animatie"(mai multe aici). Faimosul omulet Gopo, a dat si forma trofeelor evenimentului.
Anul acesta, cea de-a 8-a editie a Premiile Gopo a avut loc pe 24 martie, iar inscrierile s-au putut face in perioada 24 ianuarie - 5 februarie. 

Eligibile pentru a fi jurizate si nominalizate au fost lungmetrajele si scurtmetrajele romanesti sau realizate in co-productie cu participare majoritar romaneasca, care au avut premiera pe marile si micile ecrane din Romania in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2013.

Nominalizarile 2014 au fost:

CEL MAI BUN FILM (LUNGMETRAJ)

CÂINELE JAPONEZ (România, 2013)

CÂND SE LASĂ SEARA PESTE BUCUREŞTI SAU METABOLISM (România, 2013)

LA LIMITA DE JOS A CERULUI (România, 2013)

POZIŢIA COPILULUI (România, 2013)

ROCKER (România, 2012)


miercuri, 19 martie 2014

Semnificaţii istorice si culturale pentru ziua de 19 Martie

  • 1593: S-a nascut Georges de la Tour, pictor francez (d. 1652)
  • 1826: S-a nascut Nicolae Hurmuzaki, om politic român (d.1909)
  • 1865 - A încetat din viaţă scriitorul Nicolae Filimon, autorul romanului "Ciocoii vechi şi noi" - 1863 (n. 6 sept. 1819).
  • 1888 - A demisionat guvernul condus de I.C.Brătianu. S-a format un nou guvern, condus de junimistul Theodor Rosetti.
  • 1889 - Ferdinand de Hohenzollern a fost proclamat principe al României cu titlul de Alteţă Regală.
  • 1895 - S-a născut, la Câmpulung Muscel, poetul Ion Barbu, pseudonimul matematicianului Dan Barbilian. Este autorul lucrărilor "După melci" - 1921 şi "Joc secund" - 1930 (m. 11 august 1961).
  • 1900 - S-a născut fizicianul Frederic Joliot-Curie, laureat al Premiului Nobel în anul 1935. În 1934, a obţinut primul element radioactiv artificial - o formă radioactivă a fosforului. În 1939, a demonstrat, împreună cu soţia sa, că fisiunea atomului de uraniu poate duce la o reacţie în lanţ. Este promotorul chimiei anorganice (m. 14 aug. 1958).
  • 1915 - Planeta Pluto este fotografiată pentru prima dată, dar nu este inca, recunoscută ca planetă.
  • 1917 - S-a născut Dinu Lipatti, celebru pianist, compozitor şi pedagog român. A fost ales postum membru al Academiei Române. (m. 2 dec. 1950)
  • 1946: Guyana Franceză, Guadalupe, Martinica și Réunion devin "Provinciile Franței de peste mări".
  • 1955 - S-a nascut Bruce Willis, actor american
  • 1965 - A încetat din viaţă Gheorghe Gheorghiu Dej (n. 8 nov. 1901), prim secretar al CC al PCR şi preşedinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române (21 martie 1961 - 18 martie 1965).
  • 1979 - A incetat din viata Alexandru Dima, critic și istoric literar român (n. 1905)
  • 2009 - Cântăreţul de muzică populară Ion Dolănescu a murit. A înregistrat 50 albume, dintre care "M-am născut în Carpaţi", "Cântece şi balade din ţara novicilor", "Romanţe şi cântece de petrecere" şi "Hăulite". (n. 25 ianuarie 1944)
  • 2011 - S-a stins din viata ursul polar Knut. El s-a născut în captivitate la Grădina Zoologică din Berlin. Respins de mama sa la naștere, a fost crescut de angajații de la zoo si a fost primul pui de urs polar captiv, care a supraviețuit până la vârsta adultă, mai mult de 30 de ani.

marți, 18 martie 2014

Rudolf Christian Karl Diesel - inventatorul motorului Diesel

Rudolf Christian Karl Diesel, nascut la 18 martie 1858, este inventatorul motorului Diesel.
Fiind atras de disputele si problematica constructiilor de motoare, Diesel se hotaraste in 1880, dupa terminarea studiilor, sa isi dedice intreaga activitate acestui domeniu tehnic. Dupa 13 ani, in care a dus o intensa munca, realizeaza primul motor cu ardere interna si autoaprindere.

Principiile de functionare si caracteristicile lui au fost dezvaluite in lucrarea sa "Teoria si constructia unui motor cu ardere interna rational menit sa inlocuiasca masina cu abur si alte motoare existente in momentul de fata", publicata in 1893.
Numele motorului a fost dat dupa numele inventatorului, la sugestia sotiei sale, Martha Diesel, care in 1895 il sfatuieste „numeste-l pur si simplu motor Diesel!”.

La inceput, motorul nu este pe placul utilizatorilor, toata lumea judecandu-l prin prizma utilizarii posibile la automobile. Numai oamenii de afaceri si unii tehnicieni ii inteleg superioritatea. Primii care achizitioneaza licenta acestui motor sunt fratii Sulzer, apoi, in acelasi an, firma Krupp. In 1902, francezii il folosesc pentru traficul fluvial, va fi adoptat si la submarine, se generalizeaza utilizarea motorului Diesel la navele maritime de marfuri in Marea Britanie si Rusia, iar 1908, in Germania, va fi prima locomotiva cu un motor de acest fel. 
De-a lungul timpului s-au produs motoare mereu mai performante si desi Diesel n-a apucat sa-si perfectioneze motorul pentru a face fata si soselelor, acest vis s-a materializat abia in 1936, cand a fost prezentata pe piata prima masina Mercedes echipata cu motor Diesel, iar in 1938 firma Peugeot scotea si ea pe poarta propriul ei model.

luni, 17 martie 2014

131 de ani de la nasterea lui Urmuz - precursorul avangardei


Urmuz s-a nascut la 17 martie 1883, la Curtea de Arges. Familia ii sunea "Mitica", dar lui nu-i placea, ci ar fi vrut sa i se spuna "Demetru"; considera ca numele trebuie sa se potriveasca fapturii numite. "Nimic nu pare sa fi fost exceptional in viata acestui om, decat omul insusi" spunea Geo Bogza despre el. Numele lui, real, era Demetru Demetrescu-Buzau, era ajutor de grefier la Curtea de Casatie si pasionat de literatura stiintifico-fantastica, scrisese cateva lucrari dar nu publicase nimic.

La inceputul anului 1922, proaspatul redactor al "Cugetului romanesc", Tudor Arghezi ii scrie lui Urmuz o scrisoare in care insista sa il convinga pe tanarul magistrat sa debuteze in vestita revista romaneasca "unde apareau atat de putini autori de literatura" (Manolescu). 


"...printre cei putini care vor colabora te-am ales in primul rand pe dumneata", ii scria Arghezi, " Vreau sa imi rezerv placerea de a te fi publicat eu intai..."


Magistratul ezita sa devina scriitor datorita profesiei sale, dar, in final, accepta iar Arghezi i-a gasit un pseudonim: Urmuz.

Astfel, apare in 1922, in doua numere consecutive din "Cugetul romanesc", Palnia si Stamate, "antiproza" intitulata ironic "roman in patru parti".

"Un apartament bine aerisit, compus din trei incaperi principale, avand terasa cu geamlac si sonerie. In fata salonului somptuos, al carui perete din fund este ocupat de o biblioteca de stejar masiv, totdeauna infasurata in cearceafuri ude… O masa fara picioare, la mijloc, bazata pe calcule si probabilitati, suporta un vas ce contine esenta eterna a «lucrului in sine», un catel de usturoi, o statueta ce reprezinta un popa (ardelenesc) tinand in mana o sintaxa si… 20 de bani bacsic. Restul nu prezinta nicio importanta.

joi, 13 martie 2014

Romania va fi prezenta la Salonul de carte de la Paris / Salon du livre Paris

Salonul de carte de la Paris, cel mai important eveniment editorial din Franta, a fost infiintat in anul 1981 si se organizeaza o data pe an. Anul acesta, Romania va fi prezenta, in perioada 21-24 martie 2014, la cea de a 34-a editie, cu un stand organizat de Institutul Cultural Roman, avand tema „Des livres à venir, l’avenir des livres“ . Conform ICR, programul romanesc va include dezbateri, lansari de carte si intalniri la care vor participa editori, scriitori, traducatori, profesori universitari, jurnalisti romani si francezi. Printre invitatii din acesti ani se numara si George Arion, Dinu Flamand, Tudor Banus, Linda Maria Baros, Al. Calinescu, Magda Carneci, Corina Ciocarlie, Cosmin Ciotlos, Nicolae Manolescu, George Banu si Matei Visniec.

Dintre dezbaterile organizate mentionam: 
  • „Avangarda si modernitate“,
  • „Ezoterism si sacralitate in lumea de azi“, 
  • „Les livres à venir, l’avenir des livres“ (Cartile viitorului, viitorul cărtii), 
  • „Livres français, lecteurs roumains / Livres roumains, lecteurs français“ (Carti franceze, cititori romani / Carti romanesti, cititori francezi), 
  • „Realitate si fictiune in sport. O alta scriitura?“
  • „Présences de la peinture contemporaine roumaine en France“ (Pictori contemporani romani în Franta). Si anul acesta, la standul Romaniei vor fi expuse volume publicate de peste treizeci de edituri din spatiul editorial autohton, multe dintre acestea putand fi achizitionate, gratie parteneriatului cu Libraria „Libris” din Brasov.
La fiecare editie este invitat ca oaspete de onoare cate un oras din lume, care sa-si promoveze cultura, cartile si scriitorii. In 2013, cand Romania a fost invitata de onoare, Linda Maria Baros decalara:"Marile premii literare din Franta valideaza, dincolo de orice apartenenta literara, sociala sau etnica, numai valoarea. Daca lucrurile nu ar fi stat asa, nu s-ar fi bucurat niciodata de renumele pe care îl au astazi la nivel international".

Pentru ca in 2014 se împlinesc 50 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre China şi Franta, la invitatia comitetului de organizare, Shanghai va fi oaspete de onoare al actualei editii.

Semnificaţii istorice si culturale pentru ziua de 13 Martie

  • 1733 - S-a născut cercetătorul Joseph Priestly, descoperitorul oxigenului.
El a introdus o cantitate de oxid roșu de mercur într-o capsulă așezată sub un clopot de sticlă din care se scosese aerul și care a fost scufundat parțial în mercur. După încălzirea capsulei, focalizând cu ajutorul unei lentile solare, el a constatat prezența unui gaz. Chimistul a numit noua prezență gazoasă „aer deflogisticat”. Antoine Lavoisier este cel care dă „aerului deflogisticat” o nouă denumire - oxigen.
  • 1781:Astronomul englez Sir William Herschel a descoperit planeta Georgium Sidus, cunoscută ulterior sub denumirea de Uranus. Un gigant planetar inghetat, este a treia planeta ca marime din Sistemul solar.

Despre planetele din Sistemul Solar - 1

    Data de 13 Martie este foarte importanta in Planetologie. Studiul stiintific al planetelor, satelitilor si sistemelor planetare, in special cele din Sistemul Solar si a proceselor care a dus la aparitia lor a fost pasiunea multor oameni de stiinta, de-a lungul timpului.

  • In 1781, astronomul englez Sir William Herschel a descoperit planeta Georgium Sidus, cunoscuta ulterior sub denumirea de Uranus.

Uranus este un gigant planetar inghetat, este a treia planeta ca marime din Sistemul solar. Ca si celelalte planete gigant, are un sistem de inele si numerosi sateliti naturali ( are, oficial, 27 de sateliti care au fost botezati dupa personaje din piesele lui William Shakespeare si Alexander Pope.). Uranus este a saptea planeta de la Soare, orbitand in jurul lui la o distanta de 1.9 miliarde de mile. Un an pe Uranus dureaza 84 de ani pamantesti.

  • In 1930, Clyde W. Tombaugh, astronom american, anunta descoperirea planetei Pluto

Din 2006 este considerata o "planeta pitica" si membru a centurii Kuiper. In momentul descoperirii se credea ca masa lui Pluto este comparabila cu cea a Pamantului si a fost clasata ca fiind cea de-a noua planeta din sistemul nostru solar. Dupa mai multe studii, s-a descoperit ca de fapt, ea are doar 0.2 % din masa Terrei si doar 66% din volumul Lunii. Pe parcurs au mai fost descoperite si alte corpuri celeste, tot sferice, de dimensiuni comparabile cu Pluto care nu puteau fi clasate ca fiind planete. Astfel s-a creat o noua categorie de "planete pitice" in care au fost incadrate toate acestea.
O planeta pitica trebuie sa execute o miscare de revolutie in jurul Soarelui si nu poate fi satelitul unei alte planete (atribut care "descalifica", de exemplu, Luna, de la a fi catalogata drept planeta pitica).
In sistemul nostru solar 5 corpuri ceresti sunt recunoscute drept planete pitice:
  1. Eris, care a fost descoperita in 2003
  2. Ceres, observata in 1801
  3. Pluto, descoperita in 1930
  4. Haumea, vazuta in 2004
  5. Makemake, observata in 2005.

miercuri, 12 martie 2014

Tanarul si talentatul balerin rus Vaslav Nijinsky

Numele tanarului si talentatului balerin Vaslav Nijinsky e cunoscut si iubit de toti cei care urmaresc spectacole avangardiste ale trupelor de balet. Nijinsky devine foarte repede o celebritate. Dar, in scurt timp, epuizarea fizica si instabilitatea psihica a balerinului isi spun cuvantul. Asa cum subliniaza Richard Buckle, viata lui Nijinski consta din “10 ani in care a crescut, 10 ani in care a invatat, 10 ani in care a dansat si 30 de ani de eclipsa”.

Vaslav Nijinsky
Vaslav Nijinski s-a nascut in Kiev, pe 12 martie 1889, in 1900 s-a alaturat Scolii Imperiale de Balet iar la 18 ani era deja detinatorul rolurilor principale in Teatrul Marynsky. A devenit in scurt timp cunoscut pentru adancimea si intensitatea cu care isi intruchipa personajele, avea loc o metamorfoza completa a rolului sau, ca si cum personajul punea, din lumea sa, stapanire pe Nijinski.
Uimea prin miscarile gratioase dar ferme, prin salturile, miscarile si unduirile sale ce dadeau viata unor personaje si spectacole cum nu se mai vazuse pana atunci.

Sa ne aducem aminte - Constantin C. Popovici, matematician si astronom roman

In 1878, la 12 martie, la Iasi, s-a nascut Constantin C. Popovici, matematician si astronom roman. A facut scoala primara, liceul si studiile superioare in orasul natal, in 1990 luandu-si licenta in matematica.

A fost profesor suplinitor la mai multe licee din tara: Iasi, Barlad, Braila si Tulcea. In 1901obtine bursa „Adamachi” pentru studii in strainatate si pleaca la Paris, unde isi pregateste si doctoratuli in matematici pe care-l trece la Sorbona, in martie 1908. Tot in Franta face specializarea in astronomie, in anul 1910, trece ca stagiar la Observatorul astronomic din Paris, apoi la Observatorul central si la cel din Mont-Souris. Dupa specializare se intoarce in tara, unde este numit profesor agregat de astronomie, geodezie si mecanica cereasca la Universitatea din Iasi. In 1937 preda la Facultatea de stiinte din Bucuresti si a fost numit si director al Observatorului astronomic din capitala.
A inceput sa elaboreze memorii de matematici pure sau aplicate chiar din 1904, desi profesor de astronomie si mecanica creasca, lucrarile sale abordeaza cu precadere domeniul analizei matematice. Lucrarile din domeniul analizei privesc ecuatiile integrale, ecuatiile integro-diferentiale si ecuatiile integro- functionale, ecuatiile diferential-functionale sau ecuatiile functionale.
A decedat in Bucuresti, la 26 noiembrie 1956; a fost inmormantat la cimitirul Belu.

12 martie 1838 - 176 de ani de la aparitia primului ziar romanesc din Transilvania, Gazeta de Transilvania

La 12 martie 1838 a aparut, la Brasov, primul ziar politic si cultural al romanilor din Transilvania "Gazeta de Transilvania", cu rol important in lupta de eliberare nationala. A fost redactat din 1838 de George Baritiu, iar din 1850 de Iacob Muresanu care a mai temperat tonul articolelor politice.
Dupa anul 1900 capata un caracter preponderent informativ, pe care si-l va pastra si in perioada interbelica.
In 1911 este vandut unui consortiu local de oameni de afaceri si a devenit ziar guvernamental pana în 1944, cand si-a schimbat denumirea in "Drum Nou".
In 1946 a fost interzis de regimul comunist si apare intr-o noua serie abia in decembrie 1989; este editat fara intrerupere pana in iunie 2009, cand din pacate pentru cultura si istoria Brasovului s-a desfiintat datorita crizei economice.
“Gazeta de Transilvania” a trecut prin multe situatii dintre cele mai grele dar dincolo de vremuri, acest titlu a ramas si va ramîne un simbol. Nicolae Iorga spunea ca “Gazeta de Transilvania” este “un bun cultural al poporului roman” iar Ion Colan afirma ca “presa romanească (…) la Brasov va trebui sa-si serbeze centenarul, la altarul «Gazetei de Transilvania»”.
Cel mai popular, si cel mai longeviv ziar din Romania, a fost distins cu numeroase premii, pe plan national, international se afla in muzeele dedicate presei, in diverse tari, dar si la noi, in Muzeul Casa Muresenilor.
Un site pe internet ne mai aduce aminte de existenta acestuia http://gazetatransilvaniei.ro/

marți, 11 martie 2014

11 Martie - La Multi Ani, Ion Besoiu !

Un om placut, cu o voce calda si blajina, o personalitate a vietii culturale, un actor desavarsit cu un talent de invidiat, acesta este remarcabilul Ion Besoiu. Dupa ce si-a petrecut mai bine de jumatate din viata sa in lumina reflectoarelor, acum, la 83 de ani, nu poate sta departe de scena.

 “Am avut un an bun. Am scos un spectacol în premieră la Teatrul Nottara, o piesă scrisă cu mulţi ani în urmă, dar care se potriveşte al dracului de bine şi cu epoca noastră, o satiră scrisă de Teodor Mazilu, «Mobilă şi durere»" dupa cum a declarat el insusi. "Am mai făcut un film izbutit, în regia lui Dan Chişu, cu un scenariu scris de el, foarte bun, şi m-am bucurat. Un rol scris parcă pentru mine, un bătrân care-şi pierde soţia. Trebuie văzut filmul. "
Ne-a incantat cu roluri memorabile in peste 100 de filme, precum si in piese de teatru, a fost pe rand haiduc, aristocrat, politician, muncitor, intelectual, curtezan, capitan de nava si explorator. Celebrul capitan al corabiei "Speranta", Ion Besoiu s-a nascut la data de 11 martie 1931 in Sibiu, un oras care l-a format ca om dar si ca actor, un oras ce i-a ramas in suflet pentru totdeauna. Aici a facut Liceul, Conservatorul, aici a debutat in 1949 in piesa de teatru, ”Argila si Portelan”, indrumat de colaboratorul si prietenul sau din acea vreme, Radu Stanca. O perioada de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului din Sibiu, dupa care plecat la Bucuresti, unde a urcat pe scena Teatrului Bulandra sustinand o sumedenie de spectacole si piese de teatru.

A devenit cunoscut si iubit de public, datorita rolului capitanului Anton Lupan din filmul ”Toate panzele sus” :”In mintea spectatorului azi ramane, batut în memorie cu litere mari, ”Toate panzele sus”, un film cum nu cred ca se mai face în Romania, dar care a marcat generatii de spectatori”, a explicat artistul.
Este marcat pentru totdeauna de spiritul orasului în care s-a nascut, in 2007 realizeaza in filmul documentar "Sibiu, dragostea mea" "Ca si Tudor Arghezi in <Cu bastonul prin Bucuresti>, m-am gandit la o plimbare prin Sibiu in care sa vorbesc despre oras, despre oamenii care au trait sau care traiesc acum acolo. Acest film e si un argument (de ce a fost ales orasul Capitala Culturala Europeana?), e si o amintire duioasa, e si o aplecare peste trecutul meu ingemanat cu orasul, si, cum sa spun, si o lacrima peste mormintele celor care nu mai sunt"

Sibiu, dragostea mea - Ion Besoiu

Sibiu, dragostea mea
Nicoll Stanese si Ion Besoiu
In 2001 a fost declarat cetatean de Onoare al Municipiului Sibiu. 
In 2002 a fost distins cu premiul de excelenta al Cinematografiei Romane. 
In anul 2008, la cea de-a XVI-a editie a Galei Premiilor UNITER, i-a fost acordat premiul pentru intreaga activitate. 
In 2009 a devenind ambasador al umanitatii fiind premiat la Gala Umanitati. 
De Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie 2011, s-a aflat printre cei sapte actori aniversati sub egida 'Seniori ai teatrului si filmului romanesc', alaturi de Florin Piersic, George Motoi, Violeta Andrei, Eugenia Maci, Tora Vasilescu si Radu Gheorghe, primind diploma 'In honoris' din partea Primariei Generale a Capitalei si a Teatrului Metropolis. 
In cadrul celei de-a cincea editii a Galei Premiilor Gopo, desfasurata la 28 martie 2011, Ion Besoiu a fost recompensat cu premiul pentru intreaga cariera.
In 2012  a fost declarat cetatean de Onoare al Orasului Sebes Alba, orasul de nastere al tatalui sauiar in 2013, cetatean de Onoare al Judetului Sibiu.

Traind ca si  cand "viata nu ti se da de doua ori", dupa cum insusi afirma, nu i-a placut sedentarismul, comoditatea ci a indragit istoria, cultura, cunoscandu-le si prin diferitele plimbari pe care le-a facut. Cel mai mult l-a incantat Sicilia, Brazilia este alta tara care l-a fascinat prin frumusetea ei, incantatoarea Grecie cu cultura ei milenara, sau Egiptul, sunt cateva din locurile pe care Ion Besoiu s-a bucurat sa le viziteze. "In viata e bine sa vezi, sa stii pe ce lume te gasesti".

La Multi Ani, Ion Besoiu!

vineri, 7 martie 2014

Ceapa - aliment si medicament

Cunoscuta pe Valea Nilului cu 5000-6000 de ani inaintea erei noastre, ceapa s-a bucurat si se bucura de o buna reputatie in planul sanatatii omului. Pe langa principala recomandare, aceea de diuretic energetic, ceapa este utila in litiaza urica si diateze urice (reumatism, guta, azotemie). Tot ea, ceapa, amelioreaza simtitor starea bolnavilor Datorita proprietatilor antiseptice, ea combate flora patogena din intestin in colite, enterite si prin aceasta devine un remediu si contra diareelor.
Actiunea antiseptica o face folositoare in raguseala, tuse rebela, catarurir bronhice.
Ceapa - planta miraculoasaUltimele cercetari cu privire la proprietatile ei curative arata ca un regim bogat in ceapa fluidizeaza sangele micsorand riscul de tromboza si infarct. Asa se explica si efectul antiaterosclerotic al plantei. Contine sulfura de alil, un compus ce e cunoscut pentru calitatile lui ce protejeaza vasele de sange impotriva problemelor cauzate de colesterol.
De asemenea,

joi, 6 martie 2014

Turismul romanesc va fi promovat la Berlin

Campania de promovare turistică a României continua si in aceasta perioada. 

Scopul este acela de a atrage tot mai mulţi turişti, care să îşi petreacă vacanţele aici.
Targul international de turism, cel mai mare eveniment de profil din lume, a debutat miercuri, 5 martie, la Berlin. Turismul romanesc este prezent la cea de-a 48-a editie a targului, care se va incheia pe data de 9 martie, conform http://www.itb-berlin.de/en//. În cadrul strategiei de promovare a turismului românesc, piaţa germană reprezintă o piaţă prioritară, Germania clasandu-se în topul primelor trei ţări emiţătoare de turişti în țara noastră.
ITB Berlin 2014
Pe toata durata desfasurarii targului, delegatia Romaniei va participa cu un stand de 400 mp, cu posibilitatea alocarii unei suprafete mai mari. In standul Autorităţii Naţionale pentru Turism, participă patru dintre asociaţiile de promovare membre FAPT, respectiv Asociaţia de Promovare Litoral - Delta Dunării, Asociaţia de Promovare Bucovina, Asociaţia de Promovare Braşov şi Asociaţia de Promovare Monteoru Buzău. 
„Încă de la înfiinţarea federaţiei, în anul 2009, ne-am propus ca asociaţiile noastre de promovare a turismului din România să participe la târgurile internaţionale şi naţionale de profil pentru a-şi promova şi reprezenta destinaţia pe care o reprezintă, dar am decis să participăm cu materiale de promovare comune, prin care să promovăm unitar şi coerent România ca destinaţie turistică, mai ales în ţările identificate ca potenţiale surse de atragere de turişti străini prin strategia de realizare a brandului turistic”, a precizat Corina Martin, preşedinte FAPT, potrivit cugetliber.ro.
Săptămâna viitoare ofertele turistice vor fi prezentate si la București la Târgul de Turism al României. În cadrul acestui eveniment va fi lansată Campania de promovare Mamaia Style. 
„Mamaia va avea un show reprezentativ săptămâna viitoare la București, vom lansa și primul film și site-ul oficial al stațiunii noastre. Alături de noi, și de această dată va fi primarul Radu Mazăre. Vom arăta ce înseamnă un carnaval și nu va lipsi regele carnavalului, primarul Radu Mazare“, a mai declarat Corina Martin. 




miercuri, 5 martie 2014

Gala MEDIAFAX 2014 - Marele premiu al Galei MEDIAFAX 2014, acordat lui Radu Beligan

Agenţia de presa Mediafax, cea mai importantă agenţie de presă din România, a organizat marti, 4 Martie, la Ateneul Român, „Gala Mediafax 2014 – Gala Valorilor“, în care a marcat principalele evenimente din 2013 si a premiat o serie de valori prin care agenţia s-a consacrat. 
La eveniment au participat personalităţi politice, reprezentanţi ai instituţiilor statului, oameni de afaceri, de cultură.

Premiile au fost acordate de actori întruchipând personaje precum Lucia Sturdza Bulandra, Constantin Tănase, Titu Maiorescu, Tristan Tzara, Dumitru Mociorniţă, Regina Maria, Carol Davila, Gheorghe Lazăr, Henri Coandă şi George Enescu.

Lista laureatilor Galei MEDIAFAX 2014 - Gala Valorilor:

  • Marele Premiu - Premiul pentru construirea legendei prin performanţă a fost acordat actorului Radu Beligan.

Lucia Sturdza Bulandra, interpretată de către Ileana Stana Ionescu, a fost cea care i-a acordat premiul unui "om care a reuşit cumva să-şi trăiască legenda în viaţă. Un om care n-are nevoie decat de un soclu ca sa fie o statuie. Un om care are puterea sa daruiasca. Si, care, in mod absolut uimitor, ne da din ce in ce mai mult" , dupa cum a spus actrita, in discursul sau.

Primirea premiului i-a produs o deosebita placere, dupa cum insusi nemuritorul Radu Beligan a declarat: "Premiul mi-a produs o vie si deosebită plăcere. Profit de ocazie pentru a-i ura acestei extraordinare instituţii de presă să nu facă niciun rabat de la valorile pe care le susţine şi promovează de 23 de ani. Astfel încât în ziua în care agenţia Mediafax va împlini 95 de ani, cei care îi vor conduce destinul să poată privi înapoi fără să regrete o zi din cele care au trecut"

marți, 4 martie 2014

Baba Dochia sau Zilele Babelor

De mic copil am auzit despre "zilele babelor" si eram nerabdatoare sa imi aleg o zi si sa vad cum o sa fie: frumoasa, urata, innorata, insorita, ploiasa...Se spune ca Baba Dochia era foarte schimbatoare, iar aceste zile sunt la fel de capricioase ca si ea. Bunica imi zicea ca asa cum va fi ziua aleasa, dintre cele 9 ale inceputului de Martie, asa va fi firea si sufletul persoanei in acel an. Daca se intampla sa fie o zi mohorata sau ploioasa, eu eram trista si ma gandeam ca voi plange tot anul, dar ea ma lua in brate, ma aseza pe genunchii ei si imi spunea o poveste cu o fetita care dupa ce a plans putin, a trait fericita pana la adanci batraneti, ca dupa ploaie intotdeauna apare soarele si alunga toti norii de pe cer. Atunci o intrebam cine a fost baba Dochia? De ce are doar 9 zile in care ne aducem aminte de ea? 

In jurul Babei Dochia s-au format multe legende, pline de semnificatii.

Una dintre variante sta la baza etnogenezei poporului roman. Este vorba despre mitul „Traian si Dochia”. Se spune ca Dochia, fata lui Decebal, era frumoasa, viteaza, indrazneata si a luptat de multe ori alaturi de ostenii daci. Traian, cuceritorul Daciei, se indragosteste de ea si in timp ce era urmarita de trupele lui Traian, ea se ascunde în munti, unde se transforma într-o stana de piatra.

Acesta era diafilmul pe care bunicul obisnuia sa mi-l citeasca pe perete, in zilele mohorate ale lunii martie, spunandu-mi ca norii scuturau lacrimi mari cand poporul dac a fost cucerit de romani.

Imi canta apoi frumoasele versuri populare:
Traian vine-n astă țară,
Și de-a birui deprins
Spre Dochia cea fugară
Acum mâna a întins.
Atunci ea, cu grai ferbinte,
Zamolxis, o, zeu, striga,
Te giur pe al meu părinte,
Astăzi rog nu mă lăsa!
Când întinde a sa mână
Ca s-o strângă-n braț Traian,
De-al ei zeu scutita zână
Se preface-n bolovan.

Simion Florea Marian ne povesteste in "Sarbatorile la romani" o alta legenda specifica zonei muntenesti: 
”Zice că Baba Dochia era o babă bătrâna și avea un fiu, care îl chema Dragobete Iovan. Crescând, mamă-sa îl însură si-i dete nevastă. Însă Baba Dochia trăia foarte rău cu noru-sa și de aceea o punea să facă lucru peste puterea ei. Pe la sfârșitul lui făurar, a trimis-o sa-i aducă fragi coapte. Dumnezeu i-a dat fragi și a adus soacrei sale. Baba când a văzut fragile coapte a chemat pe fiul său Iovan Dragobete sa meargă cu oile și caprele la munte... Sosind prima zi a lunii martie, Baba Dochia se îmbrăca cu nouă cojoace ...și luă pe fiul său și ...plecă cu oile și caprele la munte. Abia ajunsă la munte ...un viscol geros se puse pe ei ,si-i udă toate cojoacele. Rabdă baba o zi și lepădă un cojoc.
Răbdă două și lepădă al doilea cojoc. Și tot așa în fiecare zi, până când în a noua zi lepădă și cojocul al nouălea. Atunci, cuprinsă de ger ...se uită la fiul său Iovan să vadă ce face. Însa fiindcă Iovan Dragobete fusese mai rău îmbrăcat decât mama sa, înghețase ...și din gură îi atârna un sloi de gheață. Văzându-l baba crezu că fiul cântă la caval... oile și caprele, asemenea înghețase de mult.
Iar în noaptea a noua a înghețat și baba Dochia, sleindu-se pe o piatră din care curge și astăzi apă..."

Mult a fost cantata aceasta babuta si mult a fost iubita.

Otilia Cazimir ii dedica o intraga poezie: "Baba Dochia"

                        Toată noaptea au lătrat
                        Câinii de la jitărie,
                        De gândeai că-i lupu-n sat.
                        Ce să fie?
                        Ce să fie?

                        Ia, o babă cu cojoc
                        A mas noaptea, fără foc,
                        În desiş uscat de soc!

                        Acum vine pe-ndelete –
                        Că i-e drumul fără grabă –
                        Şi drept singură podoabă
                        Are-n plete
                        Un scaiete.

                        Şi de dus, dintr-un ponor,
                        Poartă fetelor solie,
                        Că le-aduce mărţişor
                        Un bănuţ de păpădie!

Vasile Alecsandri in poezia "Sfarsitul iernii" isi aduce aminte si el de "zilele Babei"

S-a dus zapada alba de pe intinsul tarii,
S-au dus zilele Babei si noptile vegherii,
Campia scoate aburi; pe umedul pamant
Se-ntind carari uscate de-al primaverii vant.
Lumina e mai calda si-n inima patrunde;
Prin rapi adanci zapada de soare se ascunde.
.............................................

Mitul ne spune de asemenea ca Baba Dochia a avut trei momente speciale, marcate astfel: 1 martie-timpul dedicat insamamantarii de primavara, 2 martie- ziua muncii de vara; 3 martie- reprezentand secerisul de toamna. In functie de modul in care evolueaza vremea in aceste trei zile, putem sti cu certitudine cum va fi timpul in cele trei anotimpuri amintite.
In trecut, ziua Babei Dochia se respecta cu sfintenie, ca o adevarata sarbatoare, pentru ca frigul sa nu aduca pagube pe camp si oamenii sa fie ocrotiti de furtuni, pentru ca ploaia sa nu fie zgarcita cu ogoarele satenilor si anul sa fie unul bogat. De asemenea, se credea ca Baba Dochia avea puterea de a feri de inec, de a ajuta animalele sa se ingrase si de a apara vitele de boala. 

sâmbătă, 1 martie 2014

1 martie - Venirea primaverii - Martisorul

Va doresc o primavara cat mai frumoasa si plina de bucurii!

Calendarul la geto-daci avea doua anotimpuri: vara si iarna. Anul nou incepea la 1 martie, astfel, luna Martie era prima luna a anului.

In vechime, pe data de 1 martie, martisorul se daruia inainte de rasaritul soarelui, copiilor si tinerilor - fete si baieti deopotriva. Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, colorate in alb si rosu, sau in alb si negru, reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric. Snurul era fie legat la mana, fie purtat in piept. El se purta de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii: se aude cucul cantand, infloresc ciresii, vin berzele sau randunelele. Atunci, martisorul fie se lega de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc, fie era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare, rostindu-se: "Ia-mi negretele si da-mi albetele".

" Aş dori " - o minunată poezie martisor

de Traian Dorz

Aş dori să pot trimite către tine,
Plin de cântec, de lumină şi de dor
Adevărul frumuseţilor divine,
Împletit în bucuriile senine
Minunat, iubit şi veşnic mărţişor...

Şi-aş dori ca mâna mea să ţi-l aşeze
Nu pe inimă, ci-acolo-adânc în ea...
Ca frumoasă şi curată s-o păstreze
Ca un soare minunat să-ţi lumineze
Şi să-ţi facă fericită viaţa ta...

C-a adevărul e podoaba minunată
Mai de preţ decât oricare talisman
Care nu se învecheşte niciodată
Şi-i din ce în ce mai binecuvântată
Şi-i din ce în ce mai scumpă, an de an...

Iar în ziua răsplătirii fericite
Când vedea-vom veşnicia răsărind
Când ca miile de stele strălucite
Străluci-vor inimile preaiubite
Cerurile minunate-mpodobind

Printre ele şi-al tău suflet să răsară
Minunat şi binecuvântat odor
Strălucind ca prima zi de primăvară
Pe frumosul sân al cerului comoară,
Un curat, iubit şi veşnic mărţişor.

Poetul George Cosbuc, intr-un studiu dedicat martisorului afirma: "scopul purtarii lui este sa-ti apropii soarele, purtandu-i cu tine chipul. Printr-asta te faci prieten cu soarele, ti-l faci binevoitor sa-ti dea ce-i sta in putere, mai intai frumusete ca a lui, apoi veselie si sanatate, cinste, iubire si curatie de suflet... Taranii pun copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca."


Astazi, comerciantii incearca sa vanda orice pe post de martisor, inclusiv amulete care invoca dragostea, ori succesul in afaceri. Tarabele sunt pline de broaste, elefanti, copaci, pietre si alte lucruri fara inteles. Spre fericirea noastra mai gasim si in unele colturi stinghere martisoare care pastreaza frumoasa traditie.


sursa:
Martisorul - origine si semnificatie - pe ttp://www.crestinortodox.ro

Facebook