marți, 11 martie 2014

11 Martie - La Multi Ani, Ion Besoiu !

Un om placut, cu o voce calda si blajina, o personalitate a vietii culturale, un actor desavarsit cu un talent de invidiat, acesta este remarcabilul Ion Besoiu. Dupa ce si-a petrecut mai bine de jumatate din viata sa in lumina reflectoarelor, acum, la 83 de ani, nu poate sta departe de scena.

 “Am avut un an bun. Am scos un spectacol în premieră la Teatrul Nottara, o piesă scrisă cu mulţi ani în urmă, dar care se potriveşte al dracului de bine şi cu epoca noastră, o satiră scrisă de Teodor Mazilu, «Mobilă şi durere»" dupa cum a declarat el insusi. "Am mai făcut un film izbutit, în regia lui Dan Chişu, cu un scenariu scris de el, foarte bun, şi m-am bucurat. Un rol scris parcă pentru mine, un bătrân care-şi pierde soţia. Trebuie văzut filmul. "
Ne-a incantat cu roluri memorabile in peste 100 de filme, precum si in piese de teatru, a fost pe rand haiduc, aristocrat, politician, muncitor, intelectual, curtezan, capitan de nava si explorator. Celebrul capitan al corabiei "Speranta", Ion Besoiu s-a nascut la data de 11 martie 1931 in Sibiu, un oras care l-a format ca om dar si ca actor, un oras ce i-a ramas in suflet pentru totdeauna. Aici a facut Liceul, Conservatorul, aici a debutat in 1949 in piesa de teatru, ”Argila si Portelan”, indrumat de colaboratorul si prietenul sau din acea vreme, Radu Stanca. O perioada de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului din Sibiu, dupa care plecat la Bucuresti, unde a urcat pe scena Teatrului Bulandra sustinand o sumedenie de spectacole si piese de teatru.

A devenit cunoscut si iubit de public, datorita rolului capitanului Anton Lupan din filmul ”Toate panzele sus” :”In mintea spectatorului azi ramane, batut în memorie cu litere mari, ”Toate panzele sus”, un film cum nu cred ca se mai face în Romania, dar care a marcat generatii de spectatori”, a explicat artistul.
Este marcat pentru totdeauna de spiritul orasului în care s-a nascut, in 2007 realizeaza in filmul documentar "Sibiu, dragostea mea" "Ca si Tudor Arghezi in <Cu bastonul prin Bucuresti>, m-am gandit la o plimbare prin Sibiu in care sa vorbesc despre oras, despre oamenii care au trait sau care traiesc acum acolo. Acest film e si un argument (de ce a fost ales orasul Capitala Culturala Europeana?), e si o amintire duioasa, e si o aplecare peste trecutul meu ingemanat cu orasul, si, cum sa spun, si o lacrima peste mormintele celor care nu mai sunt"

Sibiu, dragostea mea - Ion Besoiu

Sibiu, dragostea mea
Nicoll Stanese si Ion Besoiu
In 2001 a fost declarat cetatean de Onoare al Municipiului Sibiu. 
In 2002 a fost distins cu premiul de excelenta al Cinematografiei Romane. 
In anul 2008, la cea de-a XVI-a editie a Galei Premiilor UNITER, i-a fost acordat premiul pentru intreaga activitate. 
In 2009 a devenind ambasador al umanitatii fiind premiat la Gala Umanitati. 
De Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie 2011, s-a aflat printre cei sapte actori aniversati sub egida 'Seniori ai teatrului si filmului romanesc', alaturi de Florin Piersic, George Motoi, Violeta Andrei, Eugenia Maci, Tora Vasilescu si Radu Gheorghe, primind diploma 'In honoris' din partea Primariei Generale a Capitalei si a Teatrului Metropolis. 
In cadrul celei de-a cincea editii a Galei Premiilor Gopo, desfasurata la 28 martie 2011, Ion Besoiu a fost recompensat cu premiul pentru intreaga cariera.
In 2012  a fost declarat cetatean de Onoare al Orasului Sebes Alba, orasul de nastere al tatalui sauiar in 2013, cetatean de Onoare al Judetului Sibiu.

Traind ca si  cand "viata nu ti se da de doua ori", dupa cum insusi afirma, nu i-a placut sedentarismul, comoditatea ci a indragit istoria, cultura, cunoscandu-le si prin diferitele plimbari pe care le-a facut. Cel mai mult l-a incantat Sicilia, Brazilia este alta tara care l-a fascinat prin frumusetea ei, incantatoarea Grecie cu cultura ei milenara, sau Egiptul, sunt cateva din locurile pe care Ion Besoiu s-a bucurat sa le viziteze. "In viata e bine sa vezi, sa stii pe ce lume te gasesti".

La Multi Ani, Ion Besoiu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facebook