luni, 28 aprilie 2014

Evenimente istorice si culturale pentru ziua de 28 aprilie

In 1502 se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda" – denumită și „Cronica moldo–germană" sau „Cronica lui Ștefan cel Mare". Scrisă la curtea lui Ștefan cel Mare, relatează evenimentele domniei acestuia cuprinse între 1457 și 1499 si este cea mai veche dintre scrierile istorice din Moldova păstrate pînă azi. Il puteti citi si chiar descarca de aici
Mai multe despre literatura patristica aici.
***

In 1859 Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor unite ale Moldovei şi Valahiei, dă decretul pentru înfiinţarea Biroului de statistică a Valahiei şi numeşte ca şef al acestuia pe Dionisie Pop-Marţian. Astfel, s-a organizat in 1860 primul recensământ modern din România.
***
La 28 aprilie 1908 s-a înfiinţat la Bucureşti Societatea Scriitorilor Români, sub preşedinţia lui Cincinat Pavelescu. La adunarea generală din anul următor a fost ales preşedinte Mihail Sadoveanu. SSR a funcționat sub această denumire pînă în martie 1949 cand a fuzionat cu Societatea Autorilor Dramatici si a luat denumirea de Uniunea Scriitorilor din România.
***

In 1952 ia sfîrșit ocupația Japoniei de către Statele Unite ale Americii. 
In timpul celui de-al 2-lea Razboi mondial, la inceputul lunii decembrie , fara a informa pe aliatul sau german, Japonia a atacat baza principala a flotei americane din Oceanul Pacific de la Pearl Harbour din Arhipelagul Hawaii, distrugand un mare numar de vase de razboi americane. Statele Unite si Anglia au raspuns declarand, la 8 decembrie 1941, razboi Japoniei. Foarte repede armatele japoneze au ocupat o mare parte din teritoriul Chinei, Birmaniei, Malaya, Indonezia, Filipine, Indochina si multe arhipelaguri din Oceanul Pacific. Presedintele S.U.A., F.D.Roosevelt, a reconstruit flota si a luptat pentru a-i alunga pe japonezi din teritoriile ocupate. In august 1945 a intrat in razboi impotriva Japoniei si U.R.S.S.. Cand era pe punctul de a capitula, Japonia a fost bombardata de S.U.A. la Hiroshima si Nagasaki, cu efecte dezastruoase, urmand capitularea ei neconditionata, la 2 septembrie 1945,semnând Actul capitulării Japoniei. Această dată a marcat momentul începerii ocupației militare a Japoniei.
***

In 1969 Charles de Gaulle, fruntas al luptei francezilor impotriva ocupatiei Germaniei, demisionează din funcția de președinte al Franței dupa ce a condus tara timp de 11 ani (inca din 1958).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facebook