luni, 14 aprilie 2014

Titanic - cea mai celebra nava din istorie

Subiectul "Titanic" prezintă si astazi un deosebit interes pentru un public care nu a fost contemporan cu evenimentul. Devenim contemporani prin sutele de articole din intreaga lume care vorbesc despre acel eveniment ce s-a petrecut, parca, in vremurile legendare. 

Vaporul Titanic, cel mai mare şi mai luxos transatlantic construit până atunci: măsura 269,1 metri lungime, avea o lăţime de 28 de metri şi o greutate de 46.328 de tone. Nava putea transporta un număr de 3.547 de persoane, pasageri plus echipaj, având o putere maximă de 59.000 CP. Era si cel mai luxos deoarece pasagerii de la clasa întâi se bucurau de facilităţi greu de imaginat pentru epoca respectivă: bazin de înot, sală de sport, teren de squash, băi turceşti, cafenea pariziană. Sa realizam ca in acele vremuri, cel mai scump bilet pentru călătoria inaugurală la clasa întâi a costat 875 de lire sterline!

Si totusi, ceva incredibil s-a intamplat: vasul despre care se vorbise atât de mult şi care primise eticheta „de nescufundat”, a fost inghitit de apele Oceanului Atlantic. 
La data de 10 aprilie 1912, Titanicul a plecat din Southampton, Anglia, spre New York, în voiajul său de inaugurare. Dupa 3 zile, în data de 14 aprilie 1912, la ora 23:40, s-a ciocnit de un aisberg. După 2 ore şi 40 minute, pe 15 aprilie 1912, nava s-a scufundat rupându-se în două părţi. Si-au pierdut viaţa 1.517 persoane dintre cele 2.227, câte se aflau la bordul navei.

In presa vremii au fost zeci de articole care vorbeau de acest eveniment neasteptat. Relatari reale, exagerari si chiar idei fantazistice, toate vorbeau despre "Gigantul marilor". 
A devenit o legenda,
a fost cantat in multe versuri, au fost facute multe documentare si chiar filme artistice, o drama a multor familii a devenit de-a lungul a mai bine de 100 de ani, un obiect comercial de necontestat:
Descoperirea în 1985, de către oceanograful american Robert Ballard, a locului unde se află Titanicul a transformat epava într-un obiectiv turistic. 
Unul dintre pasagerii care au supravieţuit tragediei, Eva Hart, declara atunci: „Să aduci aceste lucruri de la o groapă comună arată o oribilă lăcomie şi lipsă de sensibilitate". 
Totul s-a transformat rapid dintr-o tragedie într-o vânătoare de comori și într-o metodă de a face bani
Au fost scrise sute de cântece şi poezii despre tragedie, alături de concerte şi musicaluri. Cel mai cunoscut, „The Unsinkable Molly Brown" (1960), o are ca personaj principal pe cea mai bogată femeie de pe Titanic. 
Primele două cărţi despre eveniment au apărut în 1912, scrise de Lawrence Beesley şi Archibald Gracie, pasageri pe Titanic. 
Mai celebre rămân însă zecile de filme artistice si documentare: primul film, „Saved from the Titanic", a apărut la 29 de zile după tragedie:

In 1953 a aparut filmul Titanic sub regia lui Jean Negulesco, avandu-i in rolurile principale pe Barbara Stanwyck si Clifton Webb. Cel mai cunoscut rămâne însă cel din 1997, regizat de James Cameron, avându-i ca protagonişti pe Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet.
În zilele noastre, pe Twitter, a fost creat un cont numit Titanic Voyage care rememorează momentele scufundării celei mai celebre nave din istorie. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facebook