vineri, 11 aprilie 2014

Semnificaţii istorice si culturale pentru ziua de 11 Aprilie

  • 1680: Apare, la Iași, Psaltirea de-nțăles a sfântului împărat proroc David, cu text slavo-român, tradusă de Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Aceasta scriere este cunoscuta si in zilele de azi sub denumirea de Psaltirea slavo-română. Mai multe despre literatura patristica puteti afla aici.
  • 1834: Se reprezintă, la Iași, Cantata pastorală sau serbarea păstorilor moldoveni, primul spectacol muzical în limba română.
  • 1858: S-a născut  la Bucureşti Barbu Ştefănescu Delavrancea, scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Românei. Scriitorul îşi va semna operele cu numele de Barbu Delavrancea (ortografiată la început ”de la Vrancea”, după ținut romanesc autentic de care scriitorul se simţea foarte legat sufleteşte). În perioada 1880 - 1882, Barbu Ștefănescu publică în România liberă foiletoanele intitutale Zig-Zag, semnînd cu pseudonimul Argus. Tot in aceasta perioada apare si nuvela Sultănică (România liberă, 9 - 15 martie, 1883). 
    Dupa intoarcerea sa de la Paris, s-a lansat în politică si în 1899 este ales primar al Bucureștilor. Rămîne în literatură, însă, întîi de toate prin Hagi-Tudose şi prin trilogia Moldovei : Apus de soare (1909); Viforul (1910); Luceafărul (1910). 
  • 1932: Este prezentat în România filmul Visul lui Tănasein cadrul unui lung turneu prin tara. Este cea mai importanta realizare cinematografica a marelui actor si realizator de teatru de revista, Constantin Tanase. Scheci cinematografic despre peripetiile lui Tanase la Berlin unde fusese invitat sa joace intr-un film. Coproductie romano-germana, realizat la studioul Tobis din Berlin, cofinantat de Tanase din fonduri proprii.
  • 1944: A  încetat din viaţă Ion Minulescu (n.1881, Bucureşti), poet simbolist, prozator şi dramaturg român. Ion Minulescu a condus două publicaţii simboliste, Revista celorlalţi şi Insula (1912), iar din 1926 a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti,
  • 1949: Are loc premiera piesei Haiducii, de Victor Eftimiu.
  • 1954: S-a nascut Teo Peter, basistul trupei „Compact" (d. 2004)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facebook