duminică, 2 februarie 2014

113 ani de la nasterea geologului Ion Bancila

Braila este unul dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei, avand o bogata traditie culturala, recunoscuta atat in tara cat si in strainatate. Nume ca Panait Istrati, D. P. Perpessicius, Petre Stefanescu 
Goanga, Emilia Dumitrescu, au rasunat in inimile noastre de atatea ori.

Una dintre aceste importante personalitati ale Brailei este si geologul Ion Bancila. Nascut la 2 februarie 1901 în comuna Scotaru Nou, Judetul Braila, a frecventat cursurile liceale la Liceul “Nicolae Balcescu” din acelasi oras iar pe cele universitare la Facultatea de Stiinte din Bucuresti, devenind doctor in geologie in anul 1936 si, doctor docent in stiinte in anul 1969.

A fost dascal la Universitatea din Bucuresti si, cu aceeasi pasiune, a facut cercetari la Institutul Geologic al Romaniei. Geologul academician Ion Bancila a avut contributii exceptionale in descifrarea alcatuirii Carpatilor din tara noastra, dar a avut un rol determinant si la realizarea unor mari constructii hidrotehnice din tara (baraje, ecluzele Canalului Dunare – Marea Neagra) si strainatate.

In 1990 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane si si-a sustinut discursul de receptie pe tema Consideratii asupra geotectonicii regiunilor carpatine. Este coautor al Hartii Geologice a Romaniei, a scris peste 170 de lucrari stiintifice, comunicari, studii, tratate, printre care enumeram: “Geologia amenajarilor hidrotehnice din flisul carpatic”(1989), “Geologia Carpatilor Orientali“( 1958), “Geologia inginereasca”( 2 volume, 1979 şi 1989. Volumul de memorii, "Arc peste timpuri", scris in anii '80 sub plina teroare comunista, a fost publicat mult mai tarziu.

La 28 martie 2001, la venerabila varsta de 100 de ani, s-a stins din viata, lasand un gol in societatea stiintifica romaneasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facebook