vineri, 7 februarie 2014

Deschiderea oficiala a Jocurilor Olimpice de la Sochi

Pe Stadionul Fisht, la Sochi, a avut loc deschiderea celei de-a 22 a editie a Jocurilor Olimpice de iarna. Evenimentul a durat 160 minute si ne-a incantat privirile. 
Complexul cu o valoare ce atinge 35 de miliarde de euroarata de vis:

40.000 de spectatori au aplaudat defilarea a celor 88 de delegatii si a celor 3 participanti independenti.

Rusia a inceput cu prezentarea alfabetului, literele fiind reprezentate prin nume celebre din istoria si cultura lor: ca de exemplu: Dostoievsky, Ecaterina cea mare, Tchaikovski, Tolstoi, Cehov. 
Sunt prezentati oficialii, isi face aparitia atunci si Putin, se canta imnul Rusiei in timp ce steagul Rusiei este format din persoane care poarta costume iluminate pe gazon. 


Sute de oameni incheie prezentarea in costume populare rusesti din toate regiunile.
Printre tarile participante unele au defilat cu un numar destul de mic de sportivi, dar unele cu un numar mare de delegati: Coreea (favorita la patinaj artistic), Norvegia (tara favorita care, dealtfel, a inventat si multe din sporturile de iarna), Canada (217 de sportivi), SUA (230 de delegati din care 105 fete si 125 baieti), iar delegatia Rusiei a avut cel mai mare numar de sportivi: 270. Sa nu trecem usor cu vederea prezenta violonistei Vanessa-Mae care a fost prezenta in delegatia tarii sale. 

Prin acea paleta colorata de echipamente, au aparut si cei 24 sportivi romani, imbracati , de data aceasta in negru, Eva Tofalvi fiind purtatoarea drapelului romanesc. Din arene sunt sustinuti de domnul Victor Ponta si de sotia aceastuia.

Parada se incheie pe versurile fetelor de la T.A.T.U. si apar in scena mascotele acestor Jocuri Olimpice: un leopard "simpatic" ce apare pe o placa de snowboard, un urs polar ce patineaza si un iepure, mare amator de ski.



Spectacolul continua cu o furtuna de zapada si o troica (simbolul cultural al Rusiei) ce aduce soarele. In timp ce se topeste gheata se dezvaluie o lume: Piata Rosie din Rusia cu Catedrala Sfantul Vasile. Este un spectacol plin de culoare ce ne arata un tablou al Rusiei Medievale, din timpul lui Ivan cel Groaznic. 

Spectacolul ne incanta cu scene de balet calde, frumoase, cu momente festive ale acrobatilor, gimnastilor dar si copiilor prezenti la deschiderea acestei festivitati. 
Scene in care predomina o anumita culoare: pentru perioada din timpul revolutiei de la 1917 rosul este cel care inunda vederea iar scenele sunt dinamice.

Este prezentata si perioada comunista, apoi perioada reconstructiilor, o scena cu zgomote care anunta progresul: masini, motociclete, rachete spatiale, o scena complexa a societatii sovietice.

Urmeaza si alte momente sensibile ca si cel pe muzica Lacul Lebedelor de Chakovski:

Steagul Olimpic a fost adus pe Stadion de catre 8 personalitati rusesti, 
 dupa care Soprana de talie mondiala, Anna Netrebko, purtand o rochie superba bleu, canta imnul olimpic.
Nelipsitul jramant pe care il face un reprezentant al sportivilor(Ruslan Zakharov), unul al arbitrilor si unul al antrenorilor(Anastasia Popkova):

Are loc o alta scena frumoasa, captivanta, de spectacol de culori si lumini:

Sarapova intra cu flacara olimpica pe stadion si impreuna cu alti purtatori de flacara olimpica, mari personalitati din toate sporturile, nume de legenda, duc flacara pana la iesirea din stadion. Vladislav Tretiak, celebrul hocheist, poarta flacara ultimul pana in Parcul Olimpic si impreuna cu Rodnina aprinde flacara. Jocurile Olimpice sunt deschise oficial.




 Un spectacol de artficii ne anunta ca festivitatea se incheie:

Cu toti speram sa fie un spectacol sportiv frumos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facebook