sâmbătă, 22 februarie 2014

Semnificaţii istorice si culturale pentru ziua de 22 februarie

1632 - Galileo Galilei publică la Florenta Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii, în care a comparat sistemul copernican (in care Pământul și celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui) cu cel tradițional ptolemaic (toate corpurile cerești se rotesc în jurul Pământului)

1512 - a încetat din viaţă Amerigo Vespucci. El a fost primul european ajuns în Brazilia. A fost primul ce a călcat pe coastele Uruguayului și Argentinei. A descoperit unele dintre cele mai importante fluvii ale lumii: Amazon, Pavia, Rio de la Plata. Pe lângă acestea a explorat aproximativ 6000 de mile de coastă, mai mult decât oricine altcineva. A fost primul ce a observat existența curentului ecuatorial. Vespucci a fost singurul care a înțeles că America de Sud este un continent nou-descoperit și este cunoscut deoarece a creat un sistem pentru calcularea longitudinii, descoperind circumferința Pământului cu o eroare de 80 de metri față de cifra corectă. (n. 9 martie 1454)

1708 - Antim Ivireanul a fost ales mitropolit al Ungro–Vlahiei, după moartea predecesorului său, Teodosie, la recomandarea şi cu sprijinul domnitorului Constantin Brâncoveanu. A fost considerat un doctor sufletesc si de aceea face din literatura o arma ideologica crestina foosind imagini pline de talc: 
Si cand iesim de la biserica sa nu iesim deserti ci sa facem cum face ariciul, ca dupa ce merge la vie, intai se satura de struguri si apoi scutura vita de cad boabele pe jos  si se tavaleste pe jos de se infig in ghimpii lui si duce si fiilor."

1732 - S-a născut George Washington, primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, între anii 1789-1796 (d. 1799)

1788 - S-a născut filosoful Arthur Schopenhauer („Lumea ca voinţă şi reprezentare”) (m. 4 septembrie 1860)

1810 - S-a născut Grigore Alexandrescu, poet şi fabulist român, participant la lupta pentru Unirea Principatelor române, redactor la “Poporul suveran”, revistă apărută în timpul Revoluţiei de la 1848; a impus în literatura română, ca specii literare, satira (“Satiră. Duhului meu”), fabula (“Boul şi viţelul”), epistola (“Epistolă către Voltaire”) (m. 25 noiembrie 1885)

1857 - S-a născut fizicianul german Heinrich Rudolf Hertz; a demonstrat experimental existenţa undelor electromagnetice (hertziene) şi a creat telegrafia fără fir (m. 1 ianuarie 1894)

1864 - S-a născut romancierul şi dramaturgul francez Jules Renard („Poil de carotte”) (m. 22 mai 1910)

1900 - Prima audiţie, la Paris, a “Sonatei nr. 2 pentru vioară şi pian” de George Enescu (la pian – George Enescu)

1903 - S-a născut, la Câmpulung Muscel, Tudor Muşatescu, poet, prozator, dramaturg şi publicist român; comediile sale sunt remarcabile prin verva replicilor şi prin comicul intrigii („Titanic vals”) (m. 4 noiembrie 1970)

1949 - Scriitorul Adrian Marino a fost arestat pentru participarea la încercarea de reorganizare a tineretului naţional-ţărănist din facultăţi. La 12 octombrie 1950 a fost condamnat la 10 ani temniţă grea; între 1957–1963 scriitorul a avut domiciliu obligatoriu; în 1968 a fost reabilitat

2002 - A încetat din viaţă Chuck Jones, desenatorul care l-a creat pe Bugs Bunny alături de alţi "clasici" ai animaţiei precum sconcsul Pepe, pasărea Bip-Bip şi Coyote




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facebook