sâmbătă, 22 februarie 2014

George Enescu - despre folclor in muzica romaneasca

La doar 16 ani, in 1897, George Enescu s-a facut cunoscut si apreciat in Franta prin compozitia "Poema romana". Creator si interpret de geniu al muzicii, el a devenit ambasadorul spiritualitatii neamului sau. 
Si-a consolidat acest titlu prin oprele componistice precum Rapsodiile romane sau Sonata pentru pian si vioara, "in caracter popular romanesc", in care sunt topite valori inestimabile ale tezaurului nostru folcloric muzical.

In repetate randuri, marele Enescu si-a exprimat aprecierile de profund cunoscator al acestui nesecat izvor de inspiratie - folclorul. "Sentimentul acesta este inspirat din vaile si dealurile noastre, de culoarea deosebita a cerului nostru, de gandurile  care apasa si fac in acelasi timp sa se nasca in noi un dor ce nu se poate lamuri bine. (...) 
Dupa cativa ani,cand arta sa interpretativa si compozistica l-au consacrat definitiv, adauga: "Avem un folclor admirabil, dar cine vrea sa se atinga de el trebuie sa o faca cu multa bagare de seama, ca nu cumva sa-i soarba parfumul particular prin inabusirea in conventionale formule de dezvoltare simfonica (...) Bucatile de folclor sunt juvaeruri in sine, capodopere de sine statatoare, care trebuie respectate in candoarea si curatenia lor intreaga.  Numai maestrii desavarsiti vor putea sa se atinga de ele, fara sa le altereze lucirea lor. 
Avem in cantecele noastre o atmosfera unica, un simtamant nostalgic. Nostalgia este inerenta specificului romanesc. Chiar in miscarile repezi nota plangatoare, dorul, acel ceva care nu se poate stinge. Sa nu spunem muzica romaneasca, ci mai curand sentiment, parfum, culoare - romanesti. Din acest complex, in care coarda plangatoare predomina, s-au ivit cantece si dansurui, capodopere in sine, unice ca valoare emotiva."

George Enescu se naste la 19 august 1881, in judetul Botosani. La numai cinci ani, va compune prima sa lucrare “Tara Romaneasca”, opera de doisprezece masuri pentru pian si vioara. Indemnat de Caudell va pleca la Viena in 1888 unde va avea parte de educatie muzicala vasta, studiind alaturi de marii compozitori ai vremii.
La 24 iulie 1889, apare pentru prima oara in public la Slanic, ca interpret, demonstrand veleitati de virtuos violinist.
Intre anii 1895 și 1899, după absolvirea Conservatorului din Viena, isi continua studiile la Conservatorul din Paris. 
La data de 6 februarie 1898 are debutul în calitate de compozitor in cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonica Poema Romana.Din primii ani ai secolului XX dateaza compozițiile sale mai cunoscute: 

  • 1900 - Prima audiţie, la Paris, a Sonatei nr. 2 pentru vioară şi pian (la pian – George Enescu)
  • 1901-1902: cele două Rapsodii Romane,
  • 1903 : Suita Nr. 1 pentru orchestră (1903)
  • 1905: prima sa Simfonie
  • 1908: Șapte cântece pe versuri de Clément Maro
Dupa razboi isi continua activitatea impartita intre Romania și Franta. De neuitat au ramas interpretarile sale ale Poemului pentru vioara și quartet de corzi de Ernest Chausson și ale Sonatelor și Partitelor pentru vioară solo de Johann Sebastian Bach.

"Cand vad ca aici se face ceva pentru tara mea, eu nu stiu ce este oboseala. Viata mea toata mi-am pus-o fara preget in serviciul artei, iar arta mea  e pusa la dispozitia lumii intregi. Lumea insa trebuie sa cunoasca tara mea asa cum e. Peste tot unde ma duc, eu nu uit ca aceasta e prima mea datorie." spunea compozitorul operei Oedip.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facebook