vineri, 21 februarie 2014

Semnificaţii istorice si culturale pentru ziua de 21 februarie


1805 - S-a născut Timotei Cipariu la Pănade, comitatul Târnava-Mică. A urmat gimnaziul şi seminarul teologic la Blaj, oraş pe care nu l-a părăsit niciodată. Personalitate reprezentativă a culturii româneşti, posesor al celei mai bogate biblioteci particulare din Transilvania, preţioasă şi prin rarităţile ei, a fost unul dintre pionierii ziaristicii româneşti din Transilvania, prin periodicele înfiinţate şi conduse de el.
Membru fondator şi primul vicepreşedinte (1861-1866), apoi preşedinte (1877-1887) al Astrei, membru fondator al Societăţii Literare Române (1866), viitoarea Academie Română, mai târziu vicepreşedintele ei, membru al societăţii germane de orientalistică, Cipariu a publicat o serie de studii asupra limbii române şi gramaticii, fiind considerat unul dintre întemeietorii filologiei şi lingvisticii româneşti. (primul care a reuşit să introducă alfabetul latin în scrierea limbii române, tipărind cărţi de cult şi scoţând primul ziar românesc tipărit cu litere latine).
Pe plan politic, s-a numărat printre militanţii pentru drepturile poporului român din Transilvania, fiind unul din cei zece secretari ai Adunării Naţionale de la Blaj din 1848, membru în delegaţia trimisă la Curtea imperială din Viena spre a prezenta revendicările româneşti, membru în Comitetul Naţional Român din Sibiu, iar în 1863-1864 membru în Dieta Transilvaniei de la Sibiu.

1848 - A apărut, la Londra, "Manifestul Partidului Comunist", redactat de Karl Marx şi Friedrich Engels.


1865 - S-a născut, la Braila, Anton Bacalbaşa. A fost unul din marii scriitori umoristi care s-au facut remarcati mai ales ca si ziarist. Un polemist de temut si un curajos critic al moravurilor epocii sale, a atacat pana si regalitatea in rubrica sa din Adevarul, pe care a intitulat-o "Menajerie Rgala". Cea mai virulenta satira a sa in care ataca moravurile societatii sale a facut-o prin intermediul unui personajului literar Moş Teacă. 
Bolnav de tuberculoza, se retrage la Predeal pentru a se ingriji, dar ca urmare a unei raceli, boala se agraveaza.La 1 octombrie moare in Bucuresti, in casa sa din bulevardul Regina Maria, nr. 34, sarac si plin de datorii. Este condus pe ultimul drum la cimitirul Bellu de Caragiale, Vlahuta, Stavri, Fundescu, Mortun.

1938 - A încetat din viaţă George Ellery Hale, astronom american, inventatorul telescopului Hale (n. 29 iunie 1868).

1941 - C.I.C. Brătianu, preşedintele Partidului Naţional Liberal, îi recomanda, printr-o scrisoare, generalului Antonescu să nu angajeze România exclusiv de partea Germaniei, ci să lase deschisă şi o altă posibilitate de orientare externă. "Nu putem face politică de aventură şi nu trebuie să construim pe o singură ipoteză. Rezultatul războiului este cel puţin îndoios. România a putut să-şi menţină existenţa tocmai printr-un joc de basculă între marile puteri. Ea trebuie, pe cât posibil, să nu se angajeze prea mult, pentru a-şi menaja viitorul".

1941 - A încetat din viaţă Frederick Grand Banting, medic şi fiziolog, considerat descoperitorul insulinei; laureat al Premiului Nobel pentru Medicină pe anul 1923, alături de J.J.R.Macleod (n. 14 noiembrie 1891).

1947 - A fost inventat primul aparat de fotografiat la minut de către Edwin Herbert Land, în New York.


1972 - Lansarea romanului "Marele singuratic" de Marin Preda. Intrebat daca este un roman autobiografic, prozatorul evită să dea un răspuns. II intalnim pe eroii din Moromeţii care parca isi dau o întâlnire de adio într-un epilog în care au loc iubiri profunde şi nefericite, gelozii şi crime dostoievskiene,







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facebook