marți, 18 februarie 2014

Semnificaţii istorice si culturale pentru ziua de 18 februarie

1516 - S-a născut regina Maria Tudor, prima regină a Angliei şi a Irlandei (1553-1558).
Mary a fost un adevărat deschizător de drumuri în dinastia Tudorilor. Niciodată înaintea ei o femeie nu purtase coroana Angliei. Domnia ei este cel mai bine cunoscută pentru arderea celor aproape 300 de protestanţi, bărbaţi, femei şi copii, în încercarea zadarnică de a restabili romano-catolicismul în Anglia. Cruzimea de care a dat dovada i-a atras denumirea de "Maria sângeroasă. Moare la 17 noiembrie 1558.

1790 - A apărut, la Iaşi, "Courier de Moldavie", primul ziar tipărit pe teritoriul ţării noastre. Era o publicaţie bilingvă, tipărită în limbile franceză şi română. De redactarea în limba română se ocupa Scarlat Sturza.

1854 - A început construirea liniilor de telegraf electric Bucureşti-Giurgiu, Bucureşti-Ploieşti-Braşov, Timişoara-Lugoj-Orşova, făcându-se astfel legătura între liniile telegrafice din Principate şi cele din Transilvania.

1885 - A fost publicată cartea "Aventurile lui Huckleberry Finn" a lui Mark Twain.

1929 - A avut loc prima emisie a teatrului radiofonic la Radiodifuziunea Română cand s-a transmis, în direct, piesa "Ce ştia satul" de V. Al. Jean, cu actorii de la Teatrul Naţional Maria Filotti şi Romald Bulfinski. Printre spectacolele speciale făcute de către Teatrul Naţional Radiofonic numărăm şi piesele de teatru Un tramvai numit dorinţă,  Ne auzim la Majestic, 

1930 - A fost descoperită planeta Pluto de către Clyde Tombaugh la Observatorul Lowell, Arizona, SUA.

2008 - A încetat din viaţă actriţa Mihaela Mitrache. A primit premiul naţional de interpretare feminină pentru rolul Honey - „Cui i-e frică de Virginia Woolf" la Festivalul Teatrelor Studio, Oradea si a fost nominalizata la premiul de interpretare feminină la Festivalul de film de la Ierusalim, pentru rolul din „Milky way", 1997.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Facebook