joi, 27 februarie 2014

Conducerea Şcolii Gimnaziale "Ştefan cel Mare" din Vaslui a introdus un nou regulament intern

“Anul 1971 ar fi fost pentru vasluieni unul oarecare, dacă edilii n-ar fi hotărât un proiect demn de toată lauda, construirea unei şcoli (...) Începutul a fost greu, ca toate începuturile şi a mişcat multă forţă umană, dar şi minţi şi inimi, astfel că la 15 septembrie 1971, şcoala şi-a deschis porţile, aducând în noul cartier o sărbătoare a emoţiilor, a florilor, a viselor realizabile. Şcoala Nr.5 a devenit pentru Vaslui o academie, un brand, datorită trainingului permanent la care s-au supus dascălii, fiindcă aşa s-a nimerit, sau aşa s-a menit, ca aici să fie foarte buni.” Prof. Brandusa Dobrita
Scoala si-a deschis portile in anul 1971, sub numele de Scoala nr. 5 Vaslui. In ianuarie 1996 s-au facut demersurile necesare pentru ca sa poarte numele viteazului domnitor, Stefan ce Mare.

Amplasata intr-o zona privilegiata - in inima Vasluiului - Scoala Gimnaziala "Stefan cel Mare" s-a inpus printr-un efort complex, eficace si perseverent, evidentiat de rezultate de exceptie in intreaga activitate, cu rezultate exceptionale pe podiumurile judetene si nationale ale olimpiadelor scolare.

Premiera absolută a operetei "Crai Nou" de Ciprian Porumbescu - ecouri in presa

În 27 februarie 1882, pe o scenă improvizată, în sala festivă a Gimnaziului român din Braşov (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), s-a cântat prima operetă românească „Crai nou” de Ciprian Porumbescu. 

În ziua premierei, în "Gazeta" locală, se anunta doar atat: "Teatrul român în Braşov. O societate de diletanţi va prezenta în 27 şi 28 februarie, în sala cea mare a gimnaziului român de aici, opereta "Crai nou" de Vasile Alecsandri, muzica de C. Porumbescu".
A fost o seară remarcabilă, un adevarat succes. Sora sa, Mărioara Rațiu-Porumbescu, venită si ea la premiera, scria părinţilor: "Aplauzele erau colosale, publicul, în culmea entuziasmului". 

A doua zi, "Gazeta" aprecia că "muzica ce a compus-o pentru "Crai nou" e vie, foarte plăcută şi ne dovedeşte că a studiat cu multă diligenţă operele compozitorilor moderni: Offenbach, Genee, Strauss, Lecocq ş.a.". 

luni, 24 februarie 2014

Robert Fulton in Istoria marilor inventii

Inca din cele mai indepartate timpuri, oamenii au fost atrasi de a explora apa marilor si a oceanelor, care le-ar fi oferit o sursa sigura de hrana, prin dezvoltarea comertului. Inceputurile navigatiei au fost timide, iar evolutia ei lenta a fost determinata de dezvoltarea fortelor de productie, acumularea de cunostinte dar si de teama oamenilor de schimbare. Inventarea masinii cu abur, in primele decenii ale secolului XIX, a produs o revolutie in domeniul constructiilor navale. Pionerii constructiilor de nave actionate cu abur poarta nume cunoscute ca: Thomas Savery, Denis Papin, Thomas Newcomen, Jonathan Hulls. Francezii il considera ca inventator al navei cu abur pe compatriotul lor Claude Jouffrey d'Abbans care a proiectat vasul "Pyroscaphe" care a functionat un an si jumatate, ceea ce a constitutit un prim record de durata pentru o masina cu abur.
Trebuie sa ii amintim si pe William Symington si John Fitch. Amandoi de profesie ceasornicari, ce au realizat nave cu motor cu abur actionate succesiv, de rame, de elice, iar in final de roti cu zbaturi. Acest sistem de propulsie era la moda in secolul al XVIII-lea, dar si destul de combatut deoarece oamenii priveau cu neincredere aceste "constructii navale de forme neobisnuite, ce scoteau nori de fum negru pe cosurile inalte si inguste." 

In aceasta perioada in care toate deficientele de construcie, de executie,toate accidentele, erau exagerate in presa vremii, Robert Fulton, un american, realizeaza submarinul Nautilus, a carui constructie durase un an intreg. Fulton a ajuns o personalitate cunoscuta in Franta, deoarece in iulie 1801, evoluase la Brest cu acest prim submarin construit vreodata in istorie.

In ziarul parizian "Jurnal des Debats" din 30 iulie 1803 a aparut urmatorul articol: 
„S-a facut incercarea unei noi inventii, al carui succes deplin si stralucit va avea cele mai stralucitoare consecinte pentru comertul si navigatia interna a Frantei.

sâmbătă, 22 februarie 2014

George Enescu - despre folclor in muzica romaneasca

La doar 16 ani, in 1897, George Enescu s-a facut cunoscut si apreciat in Franta prin compozitia "Poema romana". Creator si interpret de geniu al muzicii, el a devenit ambasadorul spiritualitatii neamului sau. 
Si-a consolidat acest titlu prin oprele componistice precum Rapsodiile romane sau Sonata pentru pian si vioara, "in caracter popular romanesc", in care sunt topite valori inestimabile ale tezaurului nostru folcloric muzical.

In repetate randuri, marele Enescu si-a exprimat aprecierile de profund cunoscator al acestui nesecat izvor de inspiratie - folclorul. "Sentimentul acesta este inspirat din vaile si dealurile noastre, de culoarea deosebita a cerului nostru, de gandurile  care apasa si fac in acelasi timp sa se nasca in noi un dor ce nu se poate lamuri bine. (...) 
Dupa cativa ani,cand arta sa interpretativa si compozistica l-au consacrat definitiv, adauga: "Avem un folclor admirabil, dar cine vrea sa se atinga de el trebuie sa o faca cu multa bagare de seama, ca nu cumva sa-i soarba parfumul particular prin inabusirea in conventionale formule de dezvoltare simfonica (...) Bucatile de folclor sunt juvaeruri in sine, capodopere de sine statatoare, care trebuie respectate in candoarea si curatenia lor intreaga.  Numai maestrii desavarsiti vor putea sa se atinga de ele, fara sa le altereze lucirea lor. 
Avem in cantecele noastre o atmosfera unica, un simtamant nostalgic. Nostalgia este inerenta specificului romanesc. Chiar in miscarile repezi nota plangatoare, dorul, acel ceva care nu se poate stinge. Sa nu spunem muzica romaneasca, ci mai curand sentiment, parfum, culoare - romanesti. Din acest complex, in care coarda plangatoare predomina, s-au ivit cantece si dansurui, capodopere in sine, unice ca valoare emotiva."

George Enescu se naste la 19 august 1881, in judetul Botosani. La numai cinci ani, va compune prima sa lucrare “Tara Romaneasca”, opera de doisprezece masuri pentru pian si vioara. Indemnat de Caudell va pleca la Viena in 1888 unde va avea parte de educatie muzicala vasta, studiind alaturi de marii compozitori ai vremii.
La 24 iulie 1889, apare pentru prima oara in public la Slanic, ca interpret, demonstrand veleitati de virtuos violinist.

Semnificaţii istorice si culturale pentru ziua de 22 februarie

1632 - Galileo Galilei publică la Florenta Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii, în care a comparat sistemul copernican (in care Pământul și celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui) cu cel tradițional ptolemaic (toate corpurile cerești se rotesc în jurul Pământului)

1512 - a încetat din viaţă Amerigo Vespucci. El a fost primul european ajuns în Brazilia. A fost primul ce a călcat pe coastele Uruguayului și Argentinei. A descoperit unele dintre cele mai importante fluvii ale lumii: Amazon, Pavia, Rio de la Plata. Pe lângă acestea a explorat aproximativ 6000 de mile de coastă, mai mult decât oricine altcineva. A fost primul ce a observat existența curentului ecuatorial. Vespucci a fost singurul care a înțeles că America de Sud este un continent nou-descoperit și este cunoscut deoarece a creat un sistem pentru calcularea longitudinii, descoperind circumferința Pământului cu o eroare de 80 de metri față de cifra corectă. (n. 9 martie 1454)

1708 - Antim Ivireanul a fost ales mitropolit al Ungro–Vlahiei, după moartea predecesorului său, Teodosie, la recomandarea şi cu sprijinul domnitorului Constantin Brâncoveanu. A fost considerat un doctor sufletesc si de aceea face din literatura o arma ideologica crestina foosind imagini pline de talc: 
Si cand iesim de la biserica sa nu iesim deserti ci sa facem cum face ariciul, ca dupa ce merge la vie, intai se satura de struguri si apoi scutura vita de cad boabele pe jos  si se tavaleste pe jos de se infig in ghimpii lui si duce si fiilor."

1732 - S-a născut George Washington, primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, între anii 1789-1796 (d. 1799)

1788 - S-a născut filosoful Arthur Schopenhauer („Lumea ca voinţă şi reprezentare”) (m. 4 septembrie 1860)

1810 - S-a născut Grigore Alexandrescu, poet şi fabulist român, participant la lupta pentru Unirea Principatelor române, redactor la “Poporul suveran”, revistă apărută în timpul Revoluţiei de la 1848; a impus în literatura română, ca specii literare, satira (“Satiră. Duhului meu”), fabula (“Boul şi viţelul”), epistola (“Epistolă către Voltaire”) (m. 25 noiembrie 1885)

1857 - S-a născut fizicianul german Heinrich Rudolf Hertz; a demonstrat experimental existenţa undelor electromagnetice (hertziene) şi a creat telegrafia fără fir (m. 1 ianuarie 1894)

1864 - S-a născut romancierul şi dramaturgul francez Jules Renard („Poil de carotte”) (m. 22 mai 1910)

1900 - Prima audiţie, la Paris, a “Sonatei nr. 2 pentru vioară şi pian” de George Enescu (la pian – George Enescu)

1903 - S-a născut, la Câmpulung Muscel, Tudor Muşatescu, poet, prozator, dramaturg şi publicist român; comediile sale sunt remarcabile prin verva replicilor şi prin comicul intrigii („Titanic vals”) (m. 4 noiembrie 1970)

1949 - Scriitorul Adrian Marino a fost arestat pentru participarea la încercarea de reorganizare a tineretului naţional-ţărănist din facultăţi. La 12 octombrie 1950 a fost condamnat la 10 ani temniţă grea; între 1957–1963 scriitorul a avut domiciliu obligatoriu; în 1968 a fost reabilitat

2002 - A încetat din viaţă Chuck Jones, desenatorul care l-a creat pe Bugs Bunny alături de alţi "clasici" ai animaţiei precum sconcsul Pepe, pasărea Bip-Bip şi Coyote




vineri, 21 februarie 2014

Semnificaţii istorice si culturale pentru ziua de 21 februarie


1805 - S-a născut Timotei Cipariu la Pănade, comitatul Târnava-Mică. A urmat gimnaziul şi seminarul teologic la Blaj, oraş pe care nu l-a părăsit niciodată. Personalitate reprezentativă a culturii româneşti, posesor al celei mai bogate biblioteci particulare din Transilvania, preţioasă şi prin rarităţile ei, a fost unul dintre pionierii ziaristicii româneşti din Transilvania, prin periodicele înfiinţate şi conduse de el.
Membru fondator şi primul vicepreşedinte (1861-1866), apoi preşedinte (1877-1887) al Astrei, membru fondator al Societăţii Literare Române (1866), viitoarea Academie Română, mai târziu vicepreşedintele ei, membru al societăţii germane de orientalistică, Cipariu a publicat o serie de studii asupra limbii române şi gramaticii, fiind considerat unul dintre întemeietorii filologiei şi lingvisticii româneşti. (primul care a reuşit să introducă alfabetul latin în scrierea limbii române, tipărind cărţi de cult şi scoţând primul ziar românesc tipărit cu litere latine).
Pe plan politic, s-a numărat printre militanţii pentru drepturile poporului român din Transilvania, fiind unul din cei zece secretari ai Adunării Naţionale de la Blaj din 1848, membru în delegaţia trimisă la Curtea imperială din Viena spre a prezenta revendicările româneşti, membru în Comitetul Naţional Român din Sibiu, iar în 1863-1864 membru în Dieta Transilvaniei de la Sibiu.

1848 - A apărut, la Londra, "Manifestul Partidului Comunist", redactat de Karl Marx şi Friedrich Engels.


1865 - S-a născut, la Braila, Anton Bacalbaşa. A fost unul din marii scriitori umoristi care s-au facut remarcati mai ales ca si ziarist. Un polemist de temut si un curajos critic al moravurilor epocii sale, a atacat pana si regalitatea in rubrica sa din Adevarul, pe care a intitulat-o "Menajerie Rgala". Cea mai virulenta satira a sa in care ataca moravurile societatii sale a facut-o prin intermediul unui personajului literar Moş Teacă. 
Bolnav de tuberculoza, se retrage la Predeal pentru a se ingriji, dar ca urmare a unei raceli, boala se agraveaza.La 1 octombrie moare in Bucuresti, in casa sa din bulevardul Regina Maria, nr. 34, sarac si plin de datorii. Este condus pe ultimul drum la cimitirul Bellu de Caragiale, Vlahuta, Stavri, Fundescu, Mortun.

1938 - A încetat din viaţă George Ellery Hale, astronom american, inventatorul telescopului Hale (n. 29 iunie 1868).

1941 - C.I.C. Brătianu, preşedintele Partidului Naţional Liberal, îi recomanda, printr-o scrisoare, generalului Antonescu să nu angajeze România exclusiv de partea Germaniei, ci să lase deschisă şi o altă posibilitate de orientare externă. "Nu putem face politică de aventură şi nu trebuie să construim pe o singură ipoteză. Rezultatul războiului este cel puţin îndoios. România a putut să-şi menţină existenţa tocmai printr-un joc de basculă între marile puteri. Ea trebuie, pe cât posibil, să nu se angajeze prea mult, pentru a-şi menaja viitorul".

1941 - A încetat din viaţă Frederick Grand Banting, medic şi fiziolog, considerat descoperitorul insulinei; laureat al Premiului Nobel pentru Medicină pe anul 1923, alături de J.J.R.Macleod (n. 14 noiembrie 1891).

1947 - A fost inventat primul aparat de fotografiat la minut de către Edwin Herbert Land, în New York.


1972 - Lansarea romanului "Marele singuratic" de Marin Preda. Intrebat daca este un roman autobiografic, prozatorul evită să dea un răspuns. II intalnim pe eroii din Moromeţii care parca isi dau o întâlnire de adio într-un epilog în care au loc iubiri profunde şi nefericite, gelozii şi crime dostoievskiene,







joi, 20 februarie 2014

Maria Tanase - "pasarea maiastra" a cantecului romanesc

Despre Maria Tanase s-a scris mult si de fiecare data cu aceeasi pasiune si dragoste. Cele mai frumose cuvinte pe care le-am putut auzi despre aceasta "pasarea maiastra" a cantecului romanesc sunt rostite de Nicolae Voiculet 

„Artiştii sunt îngeri ai divinităţii pe pământ cu misiunea de a apropia natura umană de natura cerească şi de cel mai înălţător sentiment – iubirea. Sunetul mi-e rugăciune, România mi-e sufletul. Mulţumesc pentru deosebită ocazie de a readuce în memoria publicului personalitatea marii noastre artiste Maria Tănase. Adresez mulţumirile mele şi celor care ne-au acordat sprijinul pentru derularea acestui proiect generos, oameni de cultură, oameni de afaceri, autorităţi publice şi parteneri media”


In 1913, la 25 septembrie, s-a nascut in vechea mahala a Caramidarilor din Bucuresti al treilea copil al Anei Munteanu si al lui Ion Coanda Tanase. 
Anei Munteanu, mama Mariei Tanase
Ion Coanda Tanase, tatal Mariei Tanase
Mama, originara din Ardeal,  tatal oltean din Mierea Birnicii, au avut o viata simpla, de tarani autentici, cu bucurii dar si cu greutati.
"Copilăria mi-a crescut printre astfel de oameni, printre ţărani, de la care am învăţat să şi cânt, în grădină, la tata. O copilărie foarte interesantă, exact ca a orică­rui copil din mahala. Fără "mămicule" şi "tăticule"... Copilărie preocupată de ce însemna pentru tata neca­zuri şi bucurii. Dacă se înteţea vijelia şi ridica rogoji­nile după sere, se întrista toată casa. Când urmau zile geroase şi nu se puteau aerisi brazdele de răsaduri, era ce putea să fie mai groaznic."


Inca de mic copil iubea cantecul, ii placea sa auda la tarani melodia autentica, sa vada cum bateau ritmul cu piciorul, insa  "Cine a anticipat cântecul a fost tata. Când petrecea mai târziu, noap­tea, trimitea pe mama să mă tre­zeas­că: "Ad-o pe aia mică". Nu-l ducea la culcare până nu mă sculam să-i cânt. Aveam şase, şapte ani, şi cân­tam ce învăţam de la ţărani. Auzeam într-o zi un cântec, a doua zi cântecul se repeta şi eu îl ţineam minte. De fiecare dată când îi cântam nopţii lui petrecăreţe, îmi dădea 20 de lei de hârtie, bani pe care-i băgam sub pernă şi pe care, bine­înţeles, nu-i mai găseam a doua zi... Era foarte drăguţ Moş Tănase. Frumuseţea era însă că n-aveam glas.

Semnificaţii istorice si culturale pentru ziua de 20 februarie


1867 - A avut loc premiera piesei "Răzvan şi Vidra" de B.P.Hasdeu; piesa s-a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti cu Mihail Pascaly in rolul principal, iar Matilda Pascaly in rolul Vidrei. In acea perioada Eminescu era sufleur la Teatrul National si a inlocuit intr-o seara un actor bolnav, jucand astfel rolul ciobanului in drama lui Hasdeu. In timp ce marele public imbratisa cu caldura aceasta drama, cercurile conservatoare o priveau cu abia ascunsa ostilitate.

1882 - A încetat din viaţă Moş Ion Roată, deputat pontaş (clăcaş) în Adunarea ad-hoc a Moldovei, luptător pentru unirea ţărilor române

1924 - S-a născut Eugen Barbu, scriitor, scenarist, publicist, membru corespondent al Academiei Române, laureat al Premiului Herder, în anul 1978; a fost redactor-şef al revistelor "Luceafărul", "Săptămîna" şi director al săptămînalului "România Mare" (m. 7 septembrie 1993) ("Groapa", "Principele")


1926 - A apărut, la Bucureşti, "Viaţa literară" (până în 1938, cu întreruperi), sub direcţia lui George Murnu

1927 - A încetat din viaţă Constantin Mille, scriitor şi ziarist, implicat în mişcarea socialistă din România; a fost unul dintre iniţiatorii primei greve studenţeşti din România şi unul dintre animatorii presei româneşti moderne, primul director al ziarelor "Adevărul" şi "Dimineaţa", preşedinte al Asociaţiei generale a presei române (n. 21 decembrie 1861, Iaşi)

1932 - A apărut, la Bucureşti, "România literară. Gazetă de critică şi informaţie literară, artistică şi culturală", sub direcţia lui Liviu Rebreanu 

1938 - A debutat, la postul de radio Bucureşti, Maria Tănase


1967 - S-a născut Kurt Cobain, liderul formaţiei rock "Nirvana" (d. 5 aprilie 1994)


1975 - Mergaret Thatcher a fost aleasă prima femeie britanică lider de partid, în fruntea Partidului Conservator Britanic

1991 - Slovenia s-a proclamat republică autonomă, suverană şi independentă

1998 - Tara Lipinski a devenit cea mai tânără sportivă care a câştigat o medalie de aur la individual. La numai 15 ani, ea a câştigat cursa de patinaj-viteză, la Jocurile Olimpice de Iarnă


marți, 18 februarie 2014

Semnificaţii istorice si culturale pentru ziua de 18 februarie

1516 - S-a născut regina Maria Tudor, prima regină a Angliei şi a Irlandei (1553-1558).
Mary a fost un adevărat deschizător de drumuri în dinastia Tudorilor. Niciodată înaintea ei o femeie nu purtase coroana Angliei. Domnia ei este cel mai bine cunoscută pentru arderea celor aproape 300 de protestanţi, bărbaţi, femei şi copii, în încercarea zadarnică de a restabili romano-catolicismul în Anglia. Cruzimea de care a dat dovada i-a atras denumirea de "Maria sângeroasă. Moare la 17 noiembrie 1558.

1790 - A apărut, la Iaşi, "Courier de Moldavie", primul ziar tipărit pe teritoriul ţării noastre. Era o publicaţie bilingvă, tipărită în limbile franceză şi română. De redactarea în limba română se ocupa Scarlat Sturza.

1854 - A început construirea liniilor de telegraf electric Bucureşti-Giurgiu, Bucureşti-Ploieşti-Braşov, Timişoara-Lugoj-Orşova, făcându-se astfel legătura între liniile telegrafice din Principate şi cele din Transilvania.

1885 - A fost publicată cartea "Aventurile lui Huckleberry Finn" a lui Mark Twain.

1929 - A avut loc prima emisie a teatrului radiofonic la Radiodifuziunea Română cand s-a transmis, în direct, piesa "Ce ştia satul" de V. Al. Jean, cu actorii de la Teatrul Naţional Maria Filotti şi Romald Bulfinski. Printre spectacolele speciale făcute de către Teatrul Naţional Radiofonic numărăm şi piesele de teatru Un tramvai numit dorinţă,  Ne auzim la Majestic, 

1930 - A fost descoperită planeta Pluto de către Clyde Tombaugh la Observatorul Lowell, Arizona, SUA.

2008 - A încetat din viaţă actriţa Mihaela Mitrache. A primit premiul naţional de interpretare feminină pentru rolul Honey - „Cui i-e frică de Virginia Woolf" la Festivalul Teatrelor Studio, Oradea si a fost nominalizata la premiul de interpretare feminină la Festivalul de film de la Ierusalim, pentru rolul din „Milky way", 1997.

luni, 17 februarie 2014

Program Jocurile Olimpice Sochi 2014 pentru saptamana 17 - 23 februarie

Luni, 17 februarie - vor fi decernate sase titluri olimpice

7.00-11.00 - Curling feminin - primul tur - Rusia - Marea Britanie, Coreea de Sud - SUA, Japonia - China
19.00-10.30 - Snowboard - Snowboardcross masculin - Calificari
11.30-12.30 - Snowboard - Snowboardcross masculin - Finala
12.00-15.00 - Curling masculin - primul tur: China - Marea Britanie, Germania - Rusia, Elvetia - SUA, Norvegia - Danemarca
14.30-17.00 - Hochei pe gheata feminin - Seminale
15.45-17.00 - Freestyle - Sarituri masculin - Calificari
16.30-19.00 - Bob dublu masculin - Mansele 3 si 4 - Finala
17.00-18.20 - Biatlon - Mass-start feminin 12,5 km - Finala
17.00-20.35 - Patinaj artistic - Dans - Programul liber - Finala
17.00-20.00 - Curling feminin - primul tur - China - Elvetia, Danemarca - Marea Britanie, Canada - Coreea de Sud, Suedia - Japonia
19.00-21.30 - Hochei pe gheata feminin - Semfinala
19.15-21.10 - Sarituri cu schiurile - Marea Trambulina pe echipe masculin - Finala
19.30-20.35 - Freestyle - Sarituri masculin - Finala

Marti, 18 februarie - vor fi decernate cinci titluri olimpice

7.00-10.00 - Curling masculin + feminin - Eventuale baraje
9.00-11.00 - Schi alpin - Slalom urias feminin- prima mansa
10.00-12.30 - Hochei pe gheata masculin - Baraj pentru sferturile de finala
10.00-12.30 - Hochei pe gheata feminin - Meci de clasament 7-8
11.30-12.20 - Combinata nordica - Marea Trambulina individual: Sarituri

duminică, 16 februarie 2014

Semnificaţii istorice si culturale pentru data de 16 februarie


1836 - S-a născut Bogdan Petriceicu Haşdeu, filolog, folclorist, prozator, dramaturg, istoric şi publicist, vicepreşedinte al Academiei Române; este unul dintre fondatorii folcloristicii comparate române si creatorul dramei istorice româneşti (“Razvan şi Vidra”) (m. 25 august 1907)

1918 - Ziua naţională a Lituaniei, zi la care Lituania a devenit independentă în urma Tratatului de la Brest-Litovsk

1923 - La Geneva s-au pus bazele noului pact al Micii Înţelegeri, prin care cele trei ţări membre (România, Cehoslovacia şi Iugoslavia) aveau o bază organizatorică solidă, prin unificarea politicii lor generale. În noua organizare, Mica Înţelegere devenea o forţă de care trebuia să se ţină seama în Europa, alianţa acţionând mereu pentru menţinerea statu–quo–ului teritorial în spiritul tratatelor de la Versailles

1926 - S-a născut regizorul de film John Schlesinger; a semnat regia unor filme de succes: „Darling” (trei premii Oscar), „Departe de lumea dezlănţuită” (m. 25 iulie 2003)

1941 - Ziua de naştere a preşedintelui Kim Jong II (16 februarie 1942) a fost declarată, prin decretul CC al Partidului Muncii din Coreea (PMC), cea mai mare sărbătoare naţională a Coreei de Nord. Zilele de 16 şi 17 februarie au fost declarate zile nelucrătoare

1949 - S-a născut, la Paris, Maria Elena Bjornson, considerată printre cei mai buni scenografi ai ultimelor decenii din teatrul mondial (m. 13 decembrie 2002)

1968 - România a renunţat la organizarea administrativă tipic sovietică în regiuni şi raioane şi a reînfiinţat unitatea administrativ-teritorială tradiţională judeţul; au fost organizate 39 de judeţe, plus municipiul Bucureşti

1995 - A încetat din viaţă Victor Kernbach, prozator, poet, eseist, traducător, autor al unui “Dicţionar de mitologie generală” (n. 14 octombrie 1923)

2000 - A încetat din viaţă actriţa Lila Kedrova; în anul 1965 a primit Premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminin, în filmul “Zorba grecul” (n. 9 octombrie 1919)


vineri, 14 februarie 2014

Calatoriile capitanului James Cook povestite de Jules Verne

"Cand este vorba de a povesti cariera unui om celebru, e bine sa nu fie neglijata nici una din acele mici fapte care ar parea lipsite de interes la oricare altul; caci ele capata, atunci, o  importanta neobisnuita, dand la iveala adeseori semnele prevestitoare ale unei vocatii nebanuite inca si arunca o vie lumina asupra caracterului eroului pe care vrem sa il zugravim."

Asa isi incepea Jules Verne povestile despre calatoriile unuia dintre cei mai vestiti navigatori ai Angliei.

"La 27 octombrie 1728 (7 noiembrie) s-a nascut la Morton, in Yorkshire, James Cook, al noualea fiu al unui argat si al unei taranci numita Grace. Cand abia implinise 7 ani, micul James il ajuta pe taica-sau la grelele munci de la ferma Airyholm, de langa Ayton. Dragalasenia si harnicia lui atrasera atentia fermierului care ii dadu putinta sa invete sa citeasca. Apoi, cand implini 13 ani, il dadu ca baiat de pravalie la William Sanderson, negustor de maruntisuri din Staithes, asezare pescareasca destul de importanta. Fireste ca tejgheaua nu putea sa-i fie pe plac tanarului Cook, care folosea fiecare clipa de libertate dand fuga sa stea de vorba cu marinarii din port. 
Cu voia parintilor sai, James parasi dugheana marchitanului si se angaja ca mus (...). Ucenic, marinar si apoi capatand functii mai importante, Cook se familiarizeaza repede cu amanuntele noii sale meserii. 
Inteligent, harnic, cunoscandu-si bine meseria, Cook fu in scurta vreme remarcat de ofiterii sai, care ii atrasera atentia comandantului (...). Cu sprijinul capitanului Palliser, Cook obtinu certificatul de sef de echipaj. La 15 mai 1759, el se imbarca in aceasta calitate pe nava "Mercury", cu destinatia Canada ... asedia Quebecul."
In aceasta campanie James Cook se putu remarca, se dedica studiului algebrei, trigonometriei, navigaţiei şi astronomiei. Intocmeste harti, face masuratori hidrografice foarte exacte si complexe, a fost numit in 1764 inginer al marinei pentru Terra Nova si Labrador.

In acea perioada, savantii erau pasionati de trecerea planetei Venus

Semnificaţii istorice si culturale pentru ziua de 14 februarie

1779 - A încetat din viaţă James Cook, explorator, navigator şi cartograf britanic ce a ajuns la rangul de căpitan în Marina Regală.

1821 - A încetat din viaţă Petru Maior, cărturar iluminist, filolog şi istoric , unul dintre corifeii Şcolii Ardelene (n. 1761).

1851 - S-a înfiinţat, la Paris, "Junimea română", societate politică şi culturală a tinerilor studenţi români din Paris, îndrumaţi de N. Bălcescu, C.A.Rosetti.

1898 - S-a născut actriţa Sorana Ţopa, iubită deopotrivă de Mircea Eliade şi de Emil Cioran (m. 1 noiembrie 1986).

1923 - S-a născut Dumitru Bacu, prozator şi poet, membru al grupului de rezistenţă anticomunistă „Babadag”; în anul 1963 a publicat, la Madrid, cea dintâi lucrare despre universul concentraţionar din lagărul comunist de la Piteşti: „Piteşti. Centru de reeducare studenţească”.

1927 - A încetat din viaţă Constantin Mille, poet, prozator şi publicist (n. 21 decembrie 1861)

1931 - S-a născut actorul Octavian Cotescu („Buletin de Bucureşti”, „O scrisoare pierdută”, „Tanţa şi Costel”) (m. 22 august 1985).

1935 - S-a născut Grigore Vieru, poet, membru corespondent al Academiei Române (m. ianuarie 2009)

1937 - S-a născut scriitorul Dumitru Ţepeneag („Nunţile necesare”, „Un român la Paris”).

1937 - S-a născut dirijorul Paraschiv Oprea, cel care a condus timp de două decenii Orchestra de muzică populară a Radiofuziunii Române.

1946 - S-a născut Gil Dobrică, solist vocal (m. 17 aprilie 2007)

1970 - A încetat din viaţă actorul Grigore Vasiliu Birlic („Bădăranii”, „Titanic vals”). (n. 24 ianuarie 1905)

Sfantul Valentin sau Ziua indragostitilor

Ziua de 14 februarie a devenit o zi pentru comercianti si pentru desfrau.
Peste tot vedem bannere, anunturi, mesaje de genul:
  • Valentine's Day: Concerte, spectacole, filme şi concursuri pentru îndrăgostiţi
  • ZIUA ÎNDRĂGOSTIŢILOR:Ce puteti face de Valentine's Day
  • MESAJE DE VALENTINE'S DAY. Ce urări poţi face de Ziua Îndrăgostiţilor
  • CADOURI DE VALENTINE'S DAY: Idei şi sugestii 
  • De Ziua Indragostitilor castiga un weekend romantic...
De Ziua Indragostitilor imi dai inima ta si maine o vrei inapoi?
Multi tineri se inghesuie in aceasta zi cand aud de un concurs care are la baza sarutul sau o calatorie exotica prin diverse locuri ale lumii, fara sa ii mai intereseze daca cunoaste persoana pe care urmeaza sa o sarute sau cu care sa plece. Mai mult, daca vreunul nu incearca sa faca si el cum face majoritatea, devine penibil, invechit. Asta nu este iubire, asta este spectacol de o zi. A iubi inseamna a fi intr-o continua sarbatoare. Deci, iubirea nu are termen de garantie, ea nu este valabila doar o zi.
Iubirea dureaza doar o zi doar cand in comert, negustorii nu stau cu mainile in san ci impacheteaza totul in inimioare rosii, cu fundite. Iar tineri, au devenit dornici sa adune cat mai multe inimioare de acest gen.   
In plus asociem aceasta "sarbatoare" numelui unui sfant din calendarul romano-catolic: Valentin din Terni. In secolul al III-lea, in timpul imparatului Claudius al II-lea, s-a dat un decret prin care se interzicea oficierea casatoriilor soldatilor, pe motiv ca nu putea avea o armata puternica cu soldati casatoriti. Sfantul Valentin a casatorit tineri, in secret, luptand impotriva desfraului impus de imparat. Astfel el a fost condamnat la moarte si executat pe 14 februarie 269.

Azi, Sfantul Valentin este considerat patronul protector al indragostitilor si majoritatea tinerilor spun ca nu este nimic rau in a avea o zi inchinata dragostei dar eu va spun voua:

"dragostea trebuie traita in ficare clipa, nu o putem reduce la o singura zi, pentru ca ea nu poate fi consumata".

 

joi, 13 februarie 2014

Hochei masculin pe gheata in cadrul Jocurilor Olimpice de iarna de la Sochi

Ieri, 12 februarie, a inceput concursul masculin de hochei pe gheata in cadrul Jocurilor Olimpice de iarna de la Sochi.
Vor participa 12 echipe, impartite in trei grupe, iar in cadrul rundelor preliminare, fiecare echipa va disputa cate trei meciuri.

Meciuri din Grupa C:

Cehia-Suedia

Campioana mondiala en-titre, Suedia, a debutat perfect în grupa C, reusind o victorie frumoasa, 4-2 cu Cehia.
Karlsson - 2 goluri, Berglund, Zetterberg au inscris pentru Cehia iar Zidlicky si Jagr pentru Suedia.

Letonia-Elvetia

Elvetia a avut un meci greu dar frumos cu Letonia, 1-0, singurul gol fiind marcat de Moser, cu opt secunde inainte de final.









Meciuri din grupa B

Finlanda - Austria

Desi a avut un inceput mai greu, in care a fost condusa cu 1-0 și 2-1, Finlanda a reusit sa invinga cu 8-4 Austria. Golurile nordicilor au fost marcate de Mikael Granlund 2 goluri, Sami Lepisto, Olli Maatta, Jarkko Immonen 2 goluri, Jussi Jokinen și Petri Kontiola, iar Michael Grabner cu 3 goluri și Thomas Hundertpfund au inscris pentru austrieci.

Meciuri din grupa A

Slovacia - SUA - : La primele doua runde: 0-1 si 1-6

Desi punctul forte al slovacilor era considerat defensiva, astazi, insa, Sua le-a demolat mitul. Au inscris Thomas Tatar pentru Slovacia si John Carlson, Ryan Kesler, Paul Stastny, David, Backes, Phil Kessel, Dustin Brown pentru SUA

 

Deziluzie pentru slovaci,  bucurie mare pentru americani, finalul 1-7

  Rusia - Slovenia: inainte de ultima runda 3-2, in final 5-2

Au inscris Alexander Ovechkin, Yevgeni Malkin si Ilya Kovalchuk pentru Rusia, Ziga Jeglic inscriind pentru Slovenia.

Rezultatele sportivilor romani de la Jocurile Olimpice de la Sochi 2014

Sa vedem ce au facut pana acum sportivii romani ce au participat la Jocurile olimpice de la Sochi 2014:
  • Timea Sara - schi fond - 7,5/7,5 km schiatlon, finala - a terminat pe locul 60 din 61 iar la schi fond - sprint individual feminin, finala -Sara a incheiat calificarile pe locul 49
  • Cornel Dumitru Puchianu - biatlon - 10 km sprint masculin, finala - a terminat pe locul 30 
  • Valentin Cretu - sanie - simplu masculin, mansa 1- a terminat pe locul 31 , mansa 2 - a terminat pe 28 iar in finala - a terminat pe locul 29
  • Ioan Valeriu Achiriloaie - schi alpin - coborare masculin, finala - a terminat pe locul 46. 
  • Florin Daniel Pripici, Paul Constantin Pepene - schi fond - 15/15 km schiatlon, finala - a terminat pe locul 48. iar la - schi fond - sprint individual, finala - Pepene a incheiat pe locul 65, Pripici a terminat pe pozitia 68, astfel au ratat calificarea in sferturile de finala ale probei de schi fond sprint individual de la Jocurile Olimpice de iarna de la Soci. In sferturile de finala ale probei de schi fond sprint individual s-au calificat sportivii clasati pe primele 30 de locuri. 
  • Eva Tofalvi - biatlon - 7,5 km sprint feminin, finala- a terminat pe locul 22 iar in finala a ocupat locul 26  
  • Cornel Dumitru Puchianu - biatlon - 12,5 km urmarire masculin, finala - a terminat pe locul 47

 Datorita unui accident din timpul primei manse de pregatiri dinaintea competitiei olimice, sania celor doi sportivi romani Alexandru Teodorescu si Radu Sovaiala a fost avariata si celor doi nu li s-a mai permis inscrierea in intrecerea olimpica din 12 februarie 2014, in finala de sanie dublu masculin. Conform celor declarate de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman"Oficialii au invocat noile masuri de siguranta impuse dupa Jocurile Olimpice de la Vancouver, din 2010, cand, de asemenea inainte de finalul primei curse de acomodare cu pista, georgianul Nodar Kumaritashvili, in varsta de 21 de ani, a zburat in afara spatiului de competitie, accidentul soldandu-se cu moartea sportivului".

La Jocurile Olimpice de iarna de la Soci, Sorin Iulian Pitea s-a clasat, sambata, 8 februarie, pe locul 45 in calificarile probei de sarituri cu schiurile de la trambulina normala. Doar primii 40 de schiori din clasament au obtinut calificarea in finala, sportivul roman fiind eliminat.

 

Programul romanilor la Olimpiada de iarna

in perioada urmatoare

Joi, 13 februarie09.30 - Maria Marinela Mazilu - skeleton - simplu feminin, calificari
12.00 - Timea Sara - schi fond - 10 km clasic, finala
16.00 - Cornel Dumitru Puchianu - biatlon - 20 km individual masculin, finala
16.00 - Eva Tofalvi - biatlon - 15 km individual feminin, finala
17.00 - Zoltan Kelemen - patinaj artistic - individual masculin, programul scurt
18.15 - Raluca Nicoleta Stramaturaru, Valentin Cretu - sanie - stafeta echipe, finala

Vineri, 14 februarie09.00 - Ioan Valeriu Achiriloaie - schi alpin - super-combinata, calificari
13.30 - Ioan Valeriu Achiriloaie (daca se califica) - schi alpin - super-combinata, finala
14.30 - Dorin Dumitru Velicu - skeleton - simplu, calificari
17.00 - Zoltan Kelemen - patinaj artistic - individual masculin, programul liber
17.40 - Maria Marinela Mazilu (daca se califica) - skeleton - simplu feminin, finala
19.30 - Sorin Iulian Pitea - sarituri cu schiurile - trambulina mare, calificari

Sambata, 15 februarie09.00 - Ania Monica Germaine Caill - schi alpin - super-urias, finala (Centrul Alpin Rosa Hutor)
16.45 - Dorin Dumitru Velicu (daca se califica) - skeleton - simplu, finala (Complexul Sanki)


Duminica, 16 februarie17.00 - Cornel Dumitru Puchianu - biatlon - 15 km mass-start, finala
18.15 - Florin Cezar Craciun, Nicolae Istrate - bob - bob doi, mansa 1

Luni, 17 februarie16.30 - Florin Cezar Craciun, Nicolae Istrate - bob - bob doi, finala
17.00 - Eva Tofalvi - biatlon - 12,5 km mass-start, finala

Marti, 18 februarie09.00 - Ania Monica Germaine Caill - schi alpin - slalom-urias, calificari
12.30 - Ania Monica Germaine Caill (daca se califica) - schi alpin - slalom-urias, finala
17.15 - Maria Adela Constantin, Andreea Grecu - bob - bob doi feminin, mansa 1

Miercuri, 19 februarie09.00 - Alexandru George Barbu - schi alpin - slalom-urias, calificari
12.30 - Alexandru George Barbu (daca se califica) - schi alpin - slalom-urias, finala

16.15 - Maria Adela Constantin, Andreea Grecu - bob - bob doi, finala

Sambata, 22 februarie11.30 - Timea Sara - schi fond - 30 km mass-start liber, finala
14.45 - Alexandru George Barbu - schi alpin - slalom masculin, calificari
18.15 - Alexandru George Barbu (daca se califica) - schi alpin - slalom masculin, finala
18.30 - Andreas Paul Neagu, Paul Septimiu Muntean, Bogdan Laurentiu Otava, Danut Ion Moldovan - bob - bob patru, mansa 1

Duminica, 23 februarie

11.30 - Andreas Paul Neagu, Paul Septimiu Muntean, Bogdan Laurentiu Otava, Danut Ion Moldovan - bob - bob patru, finala

Semnificaţii istorice si culturale pentru data de 13 februarie


1453 - Iancu de Hunedoara a încetat să mai fie guvernatorul Ungariei. Dieta de la Pozsony a confirmat restaurarea puterii regale, restaurare cerută de magnaţii unguri. Iancu a păstrat titlul de căpitan suprem al Ungariei şi al Transilvaniei.


1689 - Parlamentul britanic a adoptat “Carta Drepturilor” (Bill of Rights), act fundamental al sistemului legislativ britanic

1841 - Medicul francez Charles Gabriel Pavaz a inventat seringa

1849 - Delegaţia adunării române de la Sibiu, condusă de episcopul ortodox Andrei Şaguna, a înfăţişat împăratului "Petiţiunea generală a fruntaşilor români dinTransilvania, Banat şi Bucovina", care cerea, între altele, legitima constituire a naţiunii romane într-un organism statal de sine stătător în cadrul monarhiei, administraţie în limba română, reprezentanţă proporţională în parlamentul imperial

1856 - Congresul de pace de la Paris prin care s-a încheiat Războiului Crimeii

1877 - A încetat din viaţă Costache Caragiale, actor, regizor şi dramaturg, primul director al Teatrului Mare Naţional din Bucureşti

1883 - A încetat din viaţă celebrul compozitor german Richard Wagner („Tristan si Isolda”, „Lohengrin”, „Parsifal”) (n. 22 mai 1813)

1895 - A fost brevetat “Cinematograful Lumiere”, aparat de filmat, de proiecţie şi de copiat, realizat de fraţii Louis şi Auguste Lumiere. Prima proiecţie publică comercială a avut loc la 28 decembrie 1895, la Paris.


miercuri, 12 februarie 2014

Alexander Selkirk, „modelul” lui Robinson Crusoe

Cu totii, am auzit inca din copilarie de Robinson Crusoe, celebrul marinar naufragiat pe tarmul unei insule din Pacific, si de ispravile sale uimitoare. Majoritatea istoricilor considera ca romanul "Robinson Crusoe” este inspirat dintr-un caz real. Dar, se stie faptul ca Daniel Defoe, renumitul jurnalist si scriitor englez care a trait la sfarsitul secolului al XVII-lea, a fost departe de viata tumultoasa a personajelor sale si ca in realitate scriitorul nu facuse nicio deplasare mai lunga decat cea din Londra pana în Scotia, acolo unde acesta se deplasase in interes de afaceri. El a fost, insa, un fin ascultator si culegator al povestilor marinaresti care circulau prin tavernele Londrei, unde de altfel l-a si intalnit pe cel care a inspirat personajul Robinson Crusoe.

Este vorba despre Alexander Selkirk, nascut în 1676 în Lower Largo, un sat de pescari din Scotia. In ciuda educatiei severe primita de la tatal sau, el s-a dovedit a fi un copil neastamparat care crea multe probleme. In urma unui incident scandalos in care se expusese indecent in timpul unei slujbe religioase, la numai 19 ani se imbarca pe o corabie si lua drumul vietii de corsar. Iubea aventura si viata aceasta ii placea, in scurt timp a devenit unul dintre cei mai cunoscuti corsari ai flotei engleze, devine comandantul galionului Cinque Ports, companionul navei de lupta Saint George.

Tanarul scotian era deseori in conflict cu superiorul sau, William Dampier si intr-una din expeditii, Alexander Selkirk a vrut sa fie lasat sa coboare pe prima insula intalnita, alaturi de camarazii loiali, pentru a se putea imbarca pe un alt vas. Dampier ii va indeplini dorinta lui Selkirk si

Facebook