Jacob Roggeveen s-a nascut pe 1 februarie 1659, la Middelburg, capitala provinciei Zeelanda. A fost un explorator din Tarile de Jos, trimis sa descopere ipoteticul continent Terra Australis, dar care a descoperit, in schimb, accidental, Insula Pastelui si Samoa.
Tatal sau, Arend Roggeveen, era un matematician ce avea cunostinte de astronomie, geografie si teoria navigatiei.Inca din 1669 inaintase Companiei Olandeze a Indiilor Orientale un memoriu in care cerea armarea a trei nave pentru a face descoperiri in Oceanul Pacific: continentului Terra Australis. Planul de explorare lui fusese acceptat dar a fost amanat din cauza unor divergente aparute intre Spania si Olanda. Inainte de poartea tatalui sau, Jacob Roggeveen, i-a promis acestuia ca va duce la indeplinire planul conceput de el. Inainte de calatorie, Jacob Roggeveen a fost notar în Middelburg, a fost consilier la Tribunalul din Batavia, a navigat pe marile Indiei si a scris De val van 's werelds afgod (Căderea idolului lumii), carte in patru parti, cu tente religioase, ce il sustinea pe preotul liberal Pontiaan van Hattem, prima parte a cartii a fost confiscata si arsa de consilul local din acea perioada.
La 21 august 1721 a plecat în expeditia sa, in serviciul Companiei Olandeze a Indiilor Occidentale, in scopul de a descoperi Terra Australis.
Sub comanda lui Jacob Roggeveen erau trei corabii: Arend, Thienhoven si Afrikaansche Galey.
Mariners and ships in Australian Waters |
Dupa ce descoperi sau mai degraba zari, sub paralele Stramtorii Magellan, si la 80 de leghe de coasta Americii, o insula masurand de jur-imprejur "200 de leghe", pe care o numi Belgia Australa, Roggeveen trecu prin Stramtoarea Le Maire de unde curentii il dusera spre sud pana la 62°30' latitudine; apoi se indreapta spre coasta chiliana, arunca ancora in fata insulei Mocha, pe care o gasi parasita, si ajunse la Insula Fernandez...
Roggeveen sosi la 6 aprilie 1722, in prima zi de Pasti, in fata unei insule careia ii dadu numele de Insula Pastelui.(...) Alungat de o furtuna puternica din locul de ancorare de pe coasta rasriteana a Insulei pastelui, Roggeveen porni spre vest nord-vest, traversara Marea Rea a lui Schouten si, dupa ce se departa cu 800 de lecghe de Insula Pastelui, zari o alta insula pe care o lua drept Insula Cainilor a lui Shouten si careia ii dadu numele de Carlshoff.
Roggeveen descoperi inca o insula pe care o numi Aurora ...
Roggeveen continua sa navigheze spre vest , inspre a cincisprezecea si a saisprezecea paralela, si, curand se pomeni printre insulele pe jumatate inecate. Unii autori au identificat grupul de insule pomenit cu Insulele Printului de Galles, descoperite ultrior de Byron."
De acolo, a mers la Batavia prin arhipelagul Tuamotu, Insulele Societatii si Samoa. Acolo a fost arestat pentru ca ei calcasera pe insulele apartinand Companiei Indiilor Orientale desi ei se aflau sub ordinele Companiei Indiilor Apusene. Dar compania a trebuit apoi sa-l elibereze si sa-i plateasca despagubiri lui si echipajului. In 1723, Roggeveen s-a intors în Tarile de Jos, iar la 31 ianuarie 1729 trece in nemurire.
Surse: "Istoria marilor descoperiri"-vol. I, cap. II, Ed. Stiintifica, Bucuresti 1963
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu