Formarea statelor medievale romanesti a fost rezultatul unui indelung proces istoric. Il putem anticipa inca din perioada primelor cnezate si voievodate care devin tot mai puternice evoluand spre voievodatul unic. Intemeierea statelor medievale Tara Roamneasca si Moldova s-a realizat si cu aportul romanilor din Transilvania, care, presati de politica regala, se orienteaza spre fratii lor de aceeasi limba si credinta. Pe plan extern se observa "statele mari", adevarate conglomerate de popoare care evoluau spre statul feudal cu o baza etnica. In aceasta perioada a secolului al XVI-lea are loc slabirea dominatiei tatare, ca urmare a luptei desfasurate de Ungaria, Polonia, Tara Romaneasca, ceea ce a dus la inlaturarea unor piedici din calea comertului rasaritean care putea strabate de acum nestingherit Moldova, atragand o dezvoltare economica, politica si sociala a acesteia.
O prima etapa de formare a statului medieval Moldova este in 1352, cand Dragos, voievod de Maramures, conduce la nord-est de Valea raului Moldova o unitate teritorială, politica şi militara impotriva tatrilor . Acesta “marca“ de aparare pe un ses intins cu multe sate si asezari orasenesti, cu capitala la Baia a primit numele de Moldova Mica, dar nu era un stat organizat deplin, inca.
Dragoş I al Moldovei - Pictură sec. XIX |
A doua etapa incepe in anul 1359, cand are loc descalecarea lui Bogdan, voievodul romanilor din Maramures pe care l-au considerat intemeietorul statului feudal Moldova. In anul 1364, in timp ce Ungaria se afla în conflict cu Tara Romaneasca, are loc revolta boierimii moldovene impotriva maghiarilor. Actiunea lui Bogdan s- a manifestat la inceput in Maramures impotriva presiunii regale asupra vechilor organizatii politice voievodale locale, mai apoi ea s-a exercitat prin hotararea de a intemeia o noua tara romaneasca. Regalitatea maghiara asprirand la dominatia Moldovei, reactioneaza prin campanii militare, insa fara succes. Moldova se afirma ca stat de sine statator,
sub conducerea lui Bogdan, care a dat statului o noua orientare politica independenta, insa nu incorpora toate teritoriile Moldovei ci doar partea de nord.
sub conducerea lui Bogdan, care a dat statului o noua orientare politica independenta, insa nu incorpora toate teritoriile Moldovei ci doar partea de nord.
Bogdan I Muşat - Pictură sec. XIX |
In timpul lui Latcu(1365-1374), Moldova este recunoscuta, pe plan international, ca stat de sine statator. Iar in timpul urmasului sau, Petru I Musat(1374-1391), statul isi consolideaza pozitia politica in raport cu Ungaria si Polonia.
Petru I Muşat - Pictură sec. XIX |
In 1388, domnitorul Petru I a mutat capitala Principatului Moldovei din orasul Siret in orasul Suceava.
Cetatea de Scaun a Sucevei este atestata documenter la 11 Februarie 1388, al voievodului moldovean Petru I, in care este vorba de imprumutul (3.000 de ruble de argint francesc) cerut de regele Poloniei, care a oferit drept garantie de restituire a banilor provincia Pocutia. Documentul se încheie cu textul "... Si s-a scris cartea în Cetatea Sucevei, luni, in intaia saptamana a Postului sub pecetea noastra, in anul nasterii Domnului 1388".
Creste prosperitatea tarii, se bate pentru prima data moneda, iar in timpul lui Roman I se realizeaza desavarsirea de unificare teritoriala a Moldovei.
In documentele ramase de la Roman I se remarca titulatura pe care acesta o folosea, si care nu fusese folosita de nici unul dintre predecesorii sai: "Marele si singur stapanitor, din mila lui Dumnezeu domn, Io Roman voievod stapanind Tara Moldovei de la munte, pana la mare".
Moldova, prin urmare, devine o noua Tara Romaneasca, prin unificarea teritoriala si consolidarea ei politica interna si externa, avand capitala la Suceava.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu